De Reislustige Freelancer

Freelancen in alle vrijheid

18 januari 2017 

Door Jessica Lokker en Suzanne van Duijn :

Jessica Lokker en Suzanne van Duijn zijn reislustige freelancers. Ze hebben de vrijheid om te werken waar ze maar willen en klappen hun laptop dan ook regelmatig open vanuit Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika. Op 13 december 2016 deelden zij hun ervaringen, tips en trics met vijftien aspirant ‘digital nomads’ tijdens hun event ‘De Reislustige Freelancer’ bij Maliebaan45 in Utrecht.

Hoe vind je klanten? Hoe kun je zoveel reizen? En hoe verdien je geld met bloggen? Het zijn zomaar wat vragen die Jessica en Suzanne bijna wekelijks gesteld krijgen. Mensen in hun omgeving zijn geïnteresseerd in hun exotische, moderne levensstijl, maar ook wildvreemden schromen niet om de twee digital nomads te bestoken met mailtjes. Op hun blogs ‘Corners of the World’ en ‘Artikel 2.55’ delen Jessica en Suzanne hun persoonlijke reisverhalen, maar geven ze hun lezers ook een kijkje in hun leven als online ondernemer.


“Ik hoef aan niemand vakantie te vragen want mijn werk neem ik gewoon mee”


“In plaats van telkens een mail terug te sturen met antwoorden leek het ons handig eens een event te organiseren waarop we onze eigen ervaringen zouden delen en de bezoekers tips zouden geven om ook een leven vol vrijheid te leiden”, vertelt Jessica. Suzanne: “Het leek mij al een tijdje leuk om een event te organiseren, maar ik durfde niet omdat ik bang was dat er niemand zou willen komen.” Samen besloten ze de sprong wél te wagen en dat bleek een schot in de roos. Jessica: “Al vanaf het eerste bericht op Facebook dat we samen een event zouden gaan organiseren over freelancen en vrijheid kwamen er aanmeldingen binnen. Binnen drie weken zaten alle vijftien plekken al vol. En dat slechts door het aanmaken van een Facebook-evenementpagina en één blogpost. We hadden niet verwacht dat het zo snel vol zou zitten!”

De reislustige freelancer

Afwisseling, flexibiliteit en zelfstandigheid

Jessica Lokker studeerde af in 2014 aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Haar richting? Multimediale verslaggeving. Tekst, beeld en video; Jessica doet het allemaal. Niet alleen voor haar eigen reisblog, maar ook – voornamelijk – voor betalende klanten uit de reiswereld. Dat ze ‘iets met video en reizen’ wilde gaan doen, wist Jessica al tijdens haar studie. Ze volgde een minor in Indonesië en liep stage bij het Jeugdjournaal in Suriname. Het freelancen was voor haar een logische stap. “Ik had altijd al allerlei verschillende baantjes. De afwisseling, flexibiliteit en zelfstandigheid past bij mij. Heerlijk om zoveel te kunnen reizen voor en tijdens mijn werk! Al heb ik dit jaar bewust besloten af en toe weer wat vaker in Nederland te zijn. Dat klinkt als een omgekeerde wereld voor velen, maar het werken en reizen als combinatie kan soms echt te veel worden.”

Van jurist naar digital nomad

Suzanne van Duijn bewandelde een heel ander pad. Er zijn meerdere manieren om digital nomad te worden! “Digital nomad is geen beroep”, legt Suzanne uit. “Het is een vorm, een manier van werken en leven. Ik ben dit jaar ruim drie maanden in het buitenland geweest, maar vind het ook heerlijk om in Nederland te zijn. De vrijheid om bij wijze van spreken morgen een ticket te kunnen boeken en naar een tropisch oord te vliegen geeft mij al zo’n fijn gevoel.” Suzanne studeerde in 2011 af als meester in de rechten. Twee jaar later maakte ze – dankzij haar jarenlange schrijfervaring voor haar blog en diverse vrijwillige functies – een carrièreswitch naar redacteur. Dit beviel goed, zij het niet dat Suzanne niet kon berusten in de 25 vakantiedagen per jaar. Ze zegde haar baan op om een lange reis naar Australië te maken, waarna ze besloot om verder te gaan als pr- en communicatieadviseur. Eerst in loondienst, maar al snel werd duidelijk dat Suzanne toch echt (weer) meer vrijheid nodig had. Sinds februari 2016 werkt ze fulltime als zelfstandig pr- en communicatieadviseur.

Tijdens en voor werk op reis

Het ‘eigen baas’ en reisblogger zijn is volgens Jessica en Suzanne hét antwoord op de vraag hoe ze allebei zoveel kunnen reizen. “Ik hoef aan niemand vakantie te vragen”, zegt Suzanne. “En mijn werk neem ik gewoon mee. Mensen vragen wel eens of ik het niet vervelend vind om te werken op vakantie, maar ik draai het liever om.


“Bedenk een goed verdienmodel en blijf focussen op betaalde opdrachten”


Hoe fijn is het om tijdens werk op reis te kunnen zijn?” Het levert bovendien weer leuke verhalen voor hun reisblogs op. “Als reisblogger kan je ook regelmatig samenwerken met accommodaties en touroperators. Dan bieden zij mij iets aan in ruil voor publiciteit op mijn blog en social mediakanalen.” Jessica gaat niet vaak dergelijke samenwerkingen aan. “Ik moet echt focussen op betalende opdrachten in geld.” Van hun reisblog moeten de dames het op dat gebied niet hebben. “Er zijn wel verdienmodellen te bedenken met een reisblog, hoor”, zegt Jessica. “Ik werk bijvoorbeeld met affiliatelinks en advertorials. En ons event had nooit zo snel vol gezeten als we niet allebei reisblogger waren geweest. Een blog is een ultiem visitekaartje en portfolio voor betaalde klussen.” Daarmee wordt ook duidelijk hoe Jessica en Suzanne aan hun klanten komen. “Het allergrootste deel van mijn klanten benaderde mij dit jaar, in plaats van andersom”, vertelt Suzanne. Aan koude acquisitie heeft ze nog niet hoeven doen. “Maar dat komt vooral omdat ik zo actief ben op social media en blog over mijn werk. Als je laat zien wat je kan en je successen deelt, kloppen bedrijven vanzelf bij je aan als ze je hulp kunnen gebruiken.”

De reislustige freelancer

 

Jessica en Suzanne zijn het er over eens: “Ja, er komt een tweede event! Maar eerst gaan we naar Costa Rica en de Filipijnen. We hopen in februari een volgende editie van De Reislustige Freelancer te organiseren. Dan pakken we het groter aan, want de behoefte is er.”

 

Op de hoogte blijven? Like de Facebook-pagina ‘De Reislustige Freelancer’ voor updates over het tweede event van Jessica en Suzanne.  

0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search