Column: Vervlogen tijden

MKB en ZZP, begrippen uit een vervlogen tijd…

17 maart 2016  Erik Stam

Er was eens een tijd dat er werknemers en werkgevers waren, en dat er verhitte debatten over ZZP’ers en de staat van het MKB werden gevoerd. Die tijd ligt binnenkort achter ons.

 

Er was een tijd dat er werknemers en werkgevers waren, en dat er verhitte debatten over ZZP’ers en de staat van het MKB werden gevoerd. Die tijd ligt binnenkort achter ons. Maar waarom zijn dit straks begrippen uit het verleden? ZZP’ers kunnen zowel werkgevers als werknemers zijn, en kunnen als collectief groter zijn dan een middelgroot of kleinbedrijf. Hoe groot kunnen die bedrijven precies zijn? Op ZTalksMagazine.nl kunt u een document van 52 pagina’s vinden met het antwoord. Grofweg komt het neer op bedrijven die maximaal 250 werknemers hebben.

 

Net als de groep ZZP’ers is de groep MKB’ers enorm heterogeen en bestaat ze bij gratie van een door de overheid opgelegde definitie. Handig voor de statistieken, maar het brengt de heterogeniteit en dynamiek in de economie niet altijd goed in beeld.

 

Waarom kijken we niet naar hoe werkenden in Nederland zich organiseren, ongeacht hun contractvorm? Dan zouden we ontdekken waarom zij met anderen samenwerken en concurreren, en hoe dat het beste georganiseerd kan worden. Dit gebeurt natuurlijk al in de echte wereld: nieuwe collectieven van ZZP’ers en bedrijven die innovatiecompetities organiseren waarbij werknemers concurreren en samenwerken om nieuwe waarde te creëren voor afnemers. Creatieve taken worden in allerlei projecten uitgevoerd. Soms heet zo’n project een bedrijf, soms is het een netwerk, een tijdelijke coalitie van zelfstandigen die onderling contracten opstellen, via een platform werken, of uitsluitend in vertrouwen iets moois met elkaar neerzetten. Daar gebeuren veel spannende experimenten.

Niet alles lukt. Leren we daar genoeg van? En soms gaat het heel goed maar schalen we dat snel genoeg op en verspreiden we dat goed genoeg?

Het beantwoorden van die vragen, en het inzetten van de opgedane inzichten in de praktijk van ondernemerschap en beleid, gaat Nederland vooruit helpen, in een tijd waarin de begrippen ZZP en MKB geschiedenis zijn geworden.

Over de auteur:

Stuur ons een bericht: