Cor de boksende coach

Stoot je emoties eruit en ontdek je ware ik!

Loop je ergens tegenaan of heb je het gevoel dat je iets wilt bereiken, maar je komt er niet uit met alleen praten? Ga dan boksen! Door beweging komt er een andere energie vrij die je niet hebt als je zittend werkt. Cor van Drieberge helpt zijn cliënten door de bokshandschoen aan te trekken.
Auteur: Cor van Drieberge

Fysiek en mentaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik ben gepassioneerd door vechtsporten en het begeleiden van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik geloof sterk dat vanuit de fysieke beweging andere emoties naar buiten komen. En het doel van mijn coachende boksessies is dan ook om je hele systeem aan te spreken. Zodat je sneller en dieper tot je échte kern komt.  En nee, het is echt niet mijn bedoeling om iedereen de sportschool in te jagen.

Advertorial
Language Lover

Kijk naar wandelen, yoga en andere coachingsvormen van ontspanning, die werken allemaal goed. Maar het element van inspanning, het ‘letterlijk eruit slaan’ ontbreekt nog. Terwijl vechten toch in onze natuur zit! De boksende coach-methode helpt letterlijk door impactvolle en bewuste bewegingen het gesprek los te maken, zodat je teruggebracht wordt naar je eigen natuur

‘Het boksen helpt mij om de lichaamstaal van mijn cliënt te lezen en te begrijpen’

boksen banner 1

Na twintig jaar eindelijk verwerkt

Ik heb twee mooie voorbeelden uit mijn praktijk om duidelijk te maken wat ik bedoel. Het eerste gaat over één van mijn eerste bokscoaching-cliënten een aantal jaren geleden. Ik was me er op dat moment nog niet van bewust wat ik allemaal kon bereiken met de methode, die toen volop in ontwikkeling was.

Ik had een programma gemaakt voor verschillende sessies. De eerste sessie was met een cliënt die zelf actief was als psycholoog. Een zeer ervaren en eigenwijze man, en meer dan een ervaringsdeskundige in het vakgebied. Ik had het er in het begin moeilijk mee. Alle vragen die ik stelde werden gepareerd. Zelfs tot aan mijn vechtsporttechnieken toe kreeg ik weerwoord op weerwoord.

Toen liet ik mijn kennis over vechtsporten pas echt goed gelden. En dat hielp me om duidelijk te maken dat ik degene was die de sessie leidde en niet hij. En toen kwam zijn reactie.: ‘Ik moet ineens aan iets heftigs denken waar ik al jaren niet meer aan gedacht heb!’ Het ging om een behoorlijk heftig verhaal, waarin ik verder niet dieper op in ga.

Nadat hij zijn verhaal had verteld, zag ik dat zijn emoties door zijn hele lijf zaten, met name in zijn benen. Ik stelde voor om ze letterlijk eruit te slaan en er zo voor eens en altijd afscheid van te nemen. Maar naast het stoten, was het ook nodig dat deze cliënt ging schoppen. Toen we klaar waren, riep hij: ‘Na twintig jaar kan ik het eindelijk verwerken!’

Dit was voor mij het bewijs dat vechtsporten – met de juiste begeleiding – middels goede vragen een fantastisch tool was om verder te ontwikkelen. Het helpt mij om de lichaamstaal van mijn cliënten te lezen en te begrijpen. En het helpt cliënten zich verder te ontwikkelen. Wat ervaar je als je een bepaalde beweging maakt?

Emoties zitten echt niet (alleen) tussen je oren. Neem nou de gezegdes; met pijn in het hart, met een knoop in je maag, vlinders in je buik. Ze maken duidelijk dat een emotie ergens in je lijf zit. Door in beweging te komen, door middel van impactvolle bewegingen, kun je sneller dat gevoel aanspreken.

boksen banner 2

Grip op zelfleiderschap

Het tweede voorbeeld gaat over een cliënt die directeur was binnen een internationaal opererende organisatie. Hij kwam bij mij terecht omdat hij op zoek was naar een coach en een tip had gekregen om eens iets met (kick)boksen te doen. Het mooie van deze man was, dat hij een sterk fysiek had, een talent voor vechtsporten en een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor zowel werk als privé.

Zijn vraag was, om helder te krijgen hoe hij met bepaalde mensen uit zijn organisatie om kon gaan en te ontdekken ‘waarom’.

Voordat hij zelf directeur werd, had hij te maken met een leidinggevende die ‘alles beter wist’. Omdat mijn cliënt binnen de organisatie van manager naar vice-directeur was opgeklommen, moest het woord ‘baas’ er als eerste uitgeslagen worden. Doordat hij met mij ging (kick-) boksen tegen stootpads en gerichte vragen van mij kreeg, kwam hij erachter hoe hij tegenover zijn eigen directeur stond

Door de sessies heen werd het duidelijk, dat zijn privé en zakelijk flink door elkaar liepen, niet alleen omdat hij zijn werk mee naar huis nam, maar ook omdat zijn werk zich in verschillende tijdzones afspeelde. Zo verantwoordelijk als hij was, kon hij veel gedachten niet loslaten.

Verschil stootkracht en focus

Tijdens het boksen vroeg ik hem verschillende situaties naar boven te halen, met een duidelijk verschil tussen stootkracht en focus. Toen ik hem namelijk tijdens het stoten vroeg wat er gebeurde, kwam er een heel ander verhaal naar boven. We hebben samen gekeken hoe hij zich op verschillende niveaus daar doorheen kon slaan. Het moment dat hij zich er écht doorheen sloeg (of trapte), veranderde letterlijk zijn kracht in de beweging.

Zo hebben wij uiteindelijk verschillende onderdelen aangepakt en helderheid kunnen bieden in hoe hij zichzelf wilt positioneren binnen de organisatie. Hierdoor heeft hij leiderschap genomen over zichzelf. Dit heeft geresulteerd in rust in het hoofd, effectiever in zijn positie en veel effectiever met zijn toenmalige directeur en medewerkers.

boxen banner 3

Vaste coachingsplek

Het liefst doe ik mijn coaching op een vaste plek buiten aan het water, ongeacht het weertype (met uitzondering van sneeuw en code oranje/rood natuurlijk). De reden is dat coaching heel goed werkt aan het water en in de buitenlucht. Dit gecombineerd met beweging heeft al vele resultaten opgeleverd, in elk jaargetijde.

Trainingen door het hele land

De afgelopen jaren heb ik door het hele land trainingen en workshops gegeven, waarbij ik live liet zien wat het effect is van vechtsportbewegingen (kick)boksen in coaching.

Op evenementen is het soms lastig om te laten zien wat je nou écht doet. Daarom heb ik een speciale presentatie ontwikkeld, waarbij ik vrijwilligers uit het publiek uitnodig om met mij te komen boksen. Vervolgens vraag ik het publiek om als observeerders aan de slag te gaan en mij na de bokssessie te vertellen wat men Gezien, Gevoeld en Ervaren heeft.

Vaak reageren mensen in het publiek oprecht en emotioneel. De bokssessie heeft hen echt geraakt. Ze konden de boksende vrijwilliger letterlijk aanvoelen en waren benieuwd naar zijn eigen verhaal.

Daarna vraag ik aan de vrijwilliger wat hij zelf gevoeld en ervaren had tijdens de sessie. Een vrouw vertelde eens dat ze tegen een burn-out aanliep en op zoek was naar haar diepste passie. Wat bleek? Mensen die dit herkenden, gaven aan dat ze haar ‘begrepen’ en hetzelfde gevoeld hadden tijdens het observeren!

Onoverwinnelijk

Vervolgens hielp ik deze vrijwilliger zich onoverwinnelijk te voelen. Ik nam haar mee naar een wereld waarin zij alle uitdagingen aan kon door als een winnaar met mij te gaan boksen. Het gevolg: haar lichaamstaal veranderde direct. Het publiek begon haar spontaan aan te moedigen en ze sloeg me bij wijze van spreken bijna de zaal uit.

Ze zei daarna dat ze zich sterk en opgelucht voelde, en weer energie had om aan haar passie te werken. Het publiek ervaarde haar verandering en gaf haar een gigantisch applaus. Een aantal anderen stonden te trappelen om ook het podium te beklimmen.

Interesse in een sessie?

Ik doe regelmatig sessies met individuen, groepen (teams) en presentaties. Bij deze nodig ik je uit om de handschoenen aan te trekken en je aan te melden voor een bokssessie volgens de boksende coach-methode. – 

Over Cor van Drieberge

Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en sinds mijn zeventiende bezig met het vak coaching. Tijdens mijn twee masterstudies in Internationale Bedrijfskunde aan de Erasmus universiteit kwam ik erachter dat  het corporate life niets voor mij was. Ik deed er wel mijn bijnaam Cor the Coach op. Dit is nu mijn bedrijfsnaam geworden, waarbij ik afgelopen jaren ‘de boksende coach’ als product/dienst, sterk aan het neerzetten ben. Voorheen gebruikte ik in mijn coaching, presentaties en trainingen, veel elementen uit de vechtsport. Maar de methode heeft zich afgelopen jaren veel verder ontwikkeld.

11Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search