Top 5 Angsten van zzp’ers

Laat angst geen raadgever zijn!

Iedere zelfstandig professional krijgt vroeg of laat te maken met angst. Maar angst belemmert je ontwikkeling als ondernemer en de groei van je bedrijf. Je zult je er dus niet door moeten laten leiden. Ondernemen is immers durven!
Auteur Jaël Niesink

1 – Angst om te falen

Bijna elke zzp’er heeft hier last van. Wat als niemand geïnteresseerd lijkt in jouw diensten en je krijgt geen opdrachten binnen? Natuurlijk loop je altijd een risico als je voor jezelf begint. Tegenslagen horen bij het leven, maar door hard te werken kun je zorgen voor een goede afloop. Heb vertrouwen in jezelf en geloof in wat je verkoopt. Een positieve, maar realistische mind set is belangrijk. Want als je stil blijft staan met je bedrijf, uit angst voor nieuwe stappen, dan blijft toekomstig succes in de weg staan. Ondernemen is durven!

Advertorial
Language Lover

Nadine Carter is zelf zzp’er en therapeut, ze heeft veel met zzp’ers gewerkt. Volgens haar kan faalangst ook een onderliggende angst zijn die zich in de kindertijd ontwikkeld heeft. Om precies te weten wat het probleem is moet je je angst onderzoeken, nagaan hoe lang je er al mee zit. Met therapie kun je antwoorden krijgen op je problemen en uitzoeken hoe je dit kan oplossen. Dit is erg belangrijk, want (faal)angst kan zich ontwikkelen tot een burn-out.

2 – Niet genoeg verdienen met wat je het liefste doet

Misschien slaat je aanbod niet aan, of heb je moeite met het vinden van opdrachtgevers. Het kan pijnlijk zijn om een product of dienst te verkopen waar jij achter staat, maar waar weinig animo voor is. Deze angst hangt een beetje samen met faalangst. Er zijn verschillende oplossingen om deze angst te overkomen. Je kunt alleen een goede ondernemer zijn als je de expertrol aanneemt. Dit betekent dat je vertrouwen moet hebben in jouw product of dienst. Jij verkoopt dit en jij moet er 100% achterstaan. Wees niet bang om jezelf expert te noemen, want dat ben je.

Voor de zzp’ers die vrijheid heerlijk vinden schrikt het terug gaan in loondienst af. Maar mocht het echt niet lukken met je eigen bedrijf, dan kan een combinatie van parttime in loondienst en parttime zzp’er zorgen voor een goede balans. Veel ondernemers kiezen hiervoor omdat het meer zekerheid geeft.

platzak

3 – Geen vangnet bij werkloosheid

Een lange tijd zonder opdrachten zitten waardoor je je spaarpotje leeg moet trekken, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Als zzp’er heb je geen recht op een WW-uitkering. Veel mensen denken dat dat het einde is. Maar dat is het niet. De overheid heeft wel een vangnet voor zzp’ers die niet rond kunnen komen, namelijk: Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Deze vorm van uitkering wordt geregeld via de gemeente en is alleen beschikbaar voor ondernemers als laatste redmiddel. De ondernemer in kwestie heeft twaalf maanden recht op deze tijdelijke uitkering. Ook heb je als ondernemer recht op deze uitkering als je besluit te stoppen met je onderneming. In dit geval kan de uitkering verdubbeld worden naar 24 maanden. Neem contact op met de gemeente voor informatie.

4 – Weinig tot geen pensioen

De keerzijde van zzp’er zijn is dat je pensioen niet zo goed geregeld is als wanneer je in loondienst bent. Vaak stop je het geld dat je verdient weer terug in je bedrijf. Je denkt bij jezelf ‘dat komt later, ik zie wel hoe het loopt.’

Er zijn echter verschillende manieren om je pensioen te regelen. Via de bank kun je kiezen uit verschillende opties. Bijvoorbeeld een speciale spaarrekening. Ook kan het zijn dat je nog recht hebt op pensioen via je oude werkgever. Het is daarom ook verstandig om dit met je eigen bank te regelen aangezien de voorwaarden overal anders zijn.

pensioen

5 – Ziek worden en zwangerschapsverlof

Ziek worden of arbeidsongeschikt raken kan iedereen overkomen. Maar wat kun je doen? Volgens zzp’er Nadine Carter moet je als ondernemer juist goed voor jezelf zorgen: “Van gezond eten tot het regelen van de juiste verzekeringen. De druk op zzp’ers is hoog, zorg daarom voor een goede balans in je leven, zowel privé als zakelijk.”

Vrouwen hebben ook nog te maken met een mogelijke zwangerschap. Een grote angst van deze groep is dan ook ‘wat gaat er gebeuren na mijn zwangerschapsverlof?’ Raak je alles kwijt of kun je het weer oppakken waar je gebleven bent. Stuur daarom bijvoorbeeld geboortekaartjes naar je opdrachtgevers, laat zien dat je weer terug bent en klaar om een nieuwe uitdaging aan te gaan, namelijk het ondernemerschap en moederschap.

Extra tip:

Sparringpartner

In het begin kun je je best alleen voelen. Je moet belangrijke keuzes maken met betrekking tot de beste manier van werken, marketing, profilering, communicatie etc. Waarom geen sparringpartner zoeken? Iemand met wie je kunt overleggen en die je net dat zetje kan geven dat je nodig hebt. Wees niet bang je bedrijf te laten groeien. Sterker nog, daar hoort je focus op te liggen!

60Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search