Zo word je een zzp-goeroe!

Goereren kun je leren

Een minicursus in 10 stappen

Welkom in deze kleine cursus ‘Hoe word ik zzp’er met goeroe-status?’ Je zet hiermee een goede stap, gefeliciteerd! Want je grootste wens gaat in vervulling. Ik leer je daarvoor een eenvoudig stappenplan. Deze doortimmerde methode is gebaseerd op de eeuwenoude praktijkervaring van vele goeroes voor jou.

Bron: Joep Schrijvers en bewerkt door Petro Sen

Voordat je met de stappen begint, eerst wat basiskennis. Een goeroe (vrouwelijk: goerin) is iemand die met hoop minimaal 15.000 euro per dagdeel verdient. Het motto van deze cursus is niet voor niets: met hoop verdien je een hoop.

Goeroes hebben volgelingen en leerlingen. Je gaat dus school maken. En dat kan overal. Want goeroes zijn werkzaam in de ‘spirituele’ wereld, maar ook in die van de managementconsultants en de bedrijfsadviseurs. Je hebt dus keuze uit een breed werkterrein. Eigenlijk kun je overal aan de slag waar onzekerheid heerst. Je bent de goeroe-zzp’er waar anderen op hebben gewacht. Want wat jij biedt, is hoop en redding.

De tien stappen

Wie goeroe wil worden, moet tien stappen zetten. Eigenlijk negen, omdat de laatste stap, de ‘wow-stap’, permanent is. Het is van belang dat je elke stap in rust neemt en met je volle bewustzijn. Je krijgt het hoogste rendement als je veel oefent.  En wanneer je weerstand ervaart bij een stap – je bent het er niet mee eens of je vindt het flauwekul – bedenk dan dat je écht op de goede weg bent. Weerstand is een oefening in overgave en loslaten, een fase in je eigen proces. Succes!

stap 1

Turning point

Je zult bij je opdrachtgevers als een authentieke goeroe moeten overkomen. Dat betekent dat je afscheid moet nemen van je hobbybestaan.

Veel goeroes hebben een breuk in hun leven ervaren: een zware depressie, een overlijden, een verloren liefde. Dat is hun keerpunt geweest. Gelukkig hebben de meeste mensen elke 2,7 jaar wel een life-event, een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Dus een beetje dertiger of veertiger heeft al zo’n 10 tot 14 turning points meegemaakt. Je hebt dus een keus! Kies er één uit die veel voor je betekend heeft en maak deze tot je keerpunt. Dit is je keerpunt tot vernieuwend inzicht. En mocht je niks vinden, zoek dan wat in vorige levens of verzin desnoods wat.

stap 2

Beproeving!

De naarste stap is vroeg in deze methode. Je moet herboren worden en je eigenste autonomie ontdekken. Je gaat de verleidingen van het leven te boven komen. Pas in stap 10 mag je weer vallen voor geld, hebzucht, geilheid en ijdelheid. Maar niet nu als leerling.

Er zijn diverse praktijkopdrachten mogelijk. Een zeer bekende  oefening is om veertig dagen in een woestijn te gaan zitten.  Moet je eens zien wat voor duivels en demonen je tegen komt!  Of als je het wat eigentijdser wilt aanpakken, ga dan een half jaar in aandelen handelen op de technobeurs. Kortom, kies je ‘hel’ en stel jezelf op de proef.

stap 3

Het licht

Je moet in je rol als zzp-goeroe hoop bieden, niets meer en niets minder. Hoop op een betere wereld, hoop op verlossing, hoop op succes, hoop op geluk, hoop op… – You name it, babe!

Want niets werft zo goed onder ‘angstige’ mensen als een wenkend perspectief. Een handige oefening is het maken van een moodboard. Neem een stuk karton, een stapel tijdschriften en maak een collage op het karton. Zorg vooral dat je zonder veel na te denken foto’s en teksten uit tijdschriften knipt waarmee je met ‘Het Licht’ associeert. En kijk wat je moodboard je zegt.

stap 4

Het verhaal

Je bent er na je moodboard aan toe om je ‘verhaal’ te maken. Je gaat je belangrijkste buzzwords ontwerpen. Dit is een belangrijke fase omdat je potentiele opdrachtgevers en volgelingen hun associaties met je gaan vormgeven. Een aantal klassiekers zijn: ziel, kern en groei. Meer recente buzzwords zijn: trilgetal, kernkwaliteit, communicatieve zelfsturing en evidence based. Kortom, vindt een paar hippe management-scrabblewoorden. De beste concepten geven een positief gevoel: hoop!

Schrijf in deze stap in 28 dagen je bestseller.

stap 5

De claim

De ware goeroe is onschendbaar. Je gaat je indekken tegen kritiek. Want er liggen veel sceptische mensen op de loer die je willen affakkelen. Als je dus een bereidwillige wetenschapper op de kop kunt tikken, heb je een buitenkansje. Het front ligt dan niet meer tussen jou en de wetenschappelijke wereld, maar tussen die deskundige en die wereld. Laat hem of haar maar vechten.

Ook is het handig om kritiek en weerstand tot onderdeel van je methode te maken. Wie je methode ontkent, bewijst de waarheid ervan. Een voorbeeld: weerstand tegen de freudiaanse theorie wordt verklaard door diezelfde theorie en ondersteunt daarmee de juistheid.

Ten slotte kun je ook nog beweren dat je boodschap gewoon van boven komt en dat je deze alleen kunt horen als je de rationele kritiek loslaat. Simpel.

stap 6

Het ritueel

Je zult regelmatig moeten optreden. Mensen willen je zien, horen en voelen. Maak er een mooi event van, vol magie, en humor. Laat ze smullen van je boodschap. Je geschreven boek in 28 dagen helpt hierbij.

Versterk het optreden met rituelen en symbolen. Ze zijn daar uitermate geschikt voor. Zij hebben hun wortels immers in die magie. Een paar suggesties: leg rollen vast, leg teksten vast. Loop met mensen over hete kolen. Laat je goed adviseren over je kleding. Werk met speldjes voor op de revers of gebruik kralenkettinkjes. Je doet je volgers daar een groot plezier mee. Zij gaan zich immers tot een gemeenschap voelen wanneer zij je rituelen en symbolen gaan herkennen bij anderen. Denk maar aan de motorrijder die zijn hand opsteekt wanneer hij een andere  motorrijder ziet passeren.

stap 7

Het pad

Om je leerlingen (lees: opdrachtgevers) daadwerkelijk te helpen, ontwikkel je in deze zevende stap een ‘stappenplan’. Daarmee krijgen ze het gevoel dat ook zij ‘Het Licht’ kunnen bereiken – uiteraard onder jouw begeleiding en die van je eventuele eerste medewerkers. Inmiddels weten we de eigenschappen van succesvolle paden.

Zorg dat de eerste stap altijd de uitgangssituatie van je klanten, uh… ik bedoel, je leerlingen weergeeft. Dus als je met uitgebluste mensen werkt, is stap één altijd: uitgeblust zijn. Dat geeft de burger moed. Zij weten dan dat ze er niet alleen voor staan en dat ze met alle onzekerheid en sores gewoon samen (met jou) op weg zijn.

Een pad of een transitie uitzetten gaat bijzonder goed met getallen. Kies een aantal mooie heilige/magische getallen als 3 (drieheilige eenheid), 5 (Big Five), 7 (het 7S model) of 12 (twaalf in een dozijn). De getallen zijn de sleutel tot de openbaring. Omdat je aloude tradities blijft toepassen, zullen weinig
volgelingen hieraan twijfelen.

Lukt het je om een transitie van materie naar geest te maken, dan zit je gebeiteld. Want veel opdrachtgevers willen niets liever dan ontsnappen aan het alledaagse materiële tranendal. Succes met deze stap.

stap 8

Het imago

Het wordt langzamerhand tijd om het verlangen van de leerling naar jou te vergroten. Je zult in deze stap hard moeten werken aan je imago en charisma. Je kunt verschillende kanten op. Enkele traditionele imago’s zijn: de Heler, de Magiër, de Wijze, de Liefde. Maar je kunt je ook nieuwe imago’s aanmeten, zoals Inspirerend Leider, Natuurlijk Ondernemer, Volhardend Sporter.

Essentieel is dat de mensen hun verlangens op jou kunnen projecteren en in jou zien wat ze eigenlijk willen. En daar zit ‘m meteen de kracht. Het gaat er niet om wat je zelf denkt wat je imago zou moeten zijn, nee, het imago voor een goeroe is bedoeld om volgers te laten verlangen naar het beeld dat zijzelf moeilijk kunnen bereiken.

Je kunt dus zelf wel een dynamisch, hip imago bedenken, maar als anderen daar niet op zitten te wachten zullen ze helaas met een boog om je heen wandelen. Kies een imago dat aansluit bij de wens van de toekomstige volgers. Een succesvol imago roept hoop en verlangen op. Zo verbindt je je volgers (klanten) op een doeltreffende manier aan de groep.

stap 9

De leerling

De mooiste stap en ook de moeilijkste is om ware macht uit te oefenen over je volgelingen. Dat doe je door ze onzeker te maken en jezelf vervolgens aan te bieden als redder. Deze stap heet ook wel de Jezus-stap.

Iedereen (op zeer kleine uitzonderingen na) wordt geregeerd door angst: faalangst, afwijzingsangst en doodsangst. Jouw taak is om de aanwezige angst te vergroten en de controle op de reductie ervan over te nemen. Dat gaat in gesprekken. Je zegt bijvoorbeeld tegen een faalangstig typje: “Je vindt het moeilijk, hè, dit werk? Want er kan veel mis gaan.” Je zult zien, dat zo iemand direct de angst voelt opkomen.

Dan moet je hoop geven, je zegt dan iets als: “Maar jij kan stappen maken. Dat zie ik!” De leerling kijkt verwachtingsvol naar je op. Maak het dan af met: “En dat gaan we samen doen. Jij en ik. Jij gaat stappen zetten!” Dit voorbeeld laat zien dat je je empathische vermogens aanwendt om de leerling eronder te houden.

stap 10

Wow!

Yes, mmm, ohhh, wow. Je bent goeroe! Je hebt alle stappen gezet en bent begonnen aan de eeuwigdurende fase van het ‘Wow’. Wanneer je elke stap met voldoende resultaat afsluit, krijg je je certificaat en word je ingeschreven in het register van goeroes.

4Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search