Cabaretier Jörgen Raymann:

‘Mijn corebusiness hield in één keer op’

Denk je aan Jörgen Raymann, dan denk je aan Tante Es, en aan de succesvolle show ‘Raymann is laat’. Maar, net als ruim een miljoen Nederlanders is deze man ook een doodgewone zzp’er. En zoals we allemaal weten, kennen zzp’ers ups en downs. ZTalks Marianne van de Werken vroeg hem ernaar.


Auteur: Marianne van de Werken

Advertorial
Language Lover

Terwijl Jörgen nog even met wat fans op de foto gaat, pak ik mijn vragen er nog eens bij. Tja, waar begin je eigenlijk bij een man waar iedereen al een mening over gevormd lijkt te hebben? Hoogtepunten? Dieptepunten? Als Jörgen er klaar voor is, besluit ik de koe bij de horens te vatten en met het moeilijkste te beginnen.

In 2016 heb je financieel behoorlijk aan de grond gezeten. Kwam dat omdat je geen opdrachten meer kreeg?

“Ik heb het toen financieel heel zwaar gehad, ja. Mijn contracten bij de televisie hielden allemaal in één keer op en dat was mijn mainsource of income. Ik was in die periode gestopt met theater. Natuurlijk had ik nog wel kleine opdrachten waar ik mijn brood mee verdiende, maar het grote geld moest ik weer opnieuw vinden. De inkomsten van de televisie waren de inkomsten waar ik echt van leefde.”

Het was je corebusiness…

“Ja, mijn corebusiness, in één keer weg. Maar ik heb in die periode ook veel geleerd. Soms heb je het als ondernemer nodig om even die wake-up-call te krijgen. Om jezelf te herpakken, te hervinden en dan weer opnieuw  te beginnen.”

jorgen interview

‘Ik had mezelf niet op tijd vernieuwd’

Wat doet dat mentaal met je om zo op jezelf teruggeworpen te worden?

“In het begin geef je de hele wereld de schuld. En dan voel je je natuurlijk zielig, want je kunt er zelf niets aan doen. Daarna komt het moment van reflectie, waarbij je erachter komt dat je zelf eigenlijk veel fouten hebt gemaakt.”

Wat heb je dan fout gedaan?

“Ik heb me niet op tijd vernieuwd. Ik ben steeds blijven hangen in dezelfde manier van m’n business doen en ik heb mijn product – mezelf – niet vernieuwd. En als je daarachter komt, dan komt al heel gauw het besef van ‘hé, ik moet stappen maken’. Dan merk je ook dat zelfmedelijden en bij de pakken neerzitten of negatieve emoties proberen op te roepen, alleen maar averechts werken. Dus nu pak ik het positief op, probeer het opportunisme opnieuw te creëren en ga weer aan de slag. Hervind mezelf. Dat is wat mij geholpen heeft om nu in 2018 na anderhalf jaar weer lekker boven Jan te zijn.

‘Een opdracht puur voor het geld, daar zie ik het nut niet van in’

Zijn er klussen die je uit principe niet aanneemt?

“Er zijn me nog nooit dergelijke klussen aangeboden. Maar klussen waarbij ik vrouwonvriendelijke dingen zou moeten doen of alcohol zou moeten promoten onder de jeugd, dat zijn klussen die ik niet zou doen, nee.”

Ook niet als ze goed betalen?

“Nee. Ik moet iets doen wat ik leuk vind. En ik ben nu gelukkig op het punt dat ik weer kan kiezen tussen de opdrachten die ik wel en niet wil doen. Dus ik doe de opdrachten die ik leuk vind. Als ik iets niet leuk vind, dan doe ik het gewoon niet. Dan maakt het niet uit hoeveel je betaalt. Als het niet bijdraagt aan mijn persoonlijk geluk, dan zie ik weinig nut in een opdracht puur voor het geld.”

Heb je ooit overwogen om te stoppen?

“Nee nooit. Voor mij was het echt mezelf herontdekken. Dat is het belangrijkste en dan kom je er al gauw achter wat je wilt. Mijn passie is op het podium staan, met mensen bezig zijn, mensen zin geven in het leven en mensen gelukkig maken. Daarom heb ik er nooit aan gedacht om te stoppen. Ik heb alleen gedacht: je moet dingen anders gaan aanpakken. En dat doe ik dus.”

Vroeger omschreef je jezelf als een arrogante lul. Hoe zie jij jezelf nu?

“Het is moeilijk om te zeggen hoe ik mezelf zie. Ik bedoel: ik probeer op te letten dat ik niet in dezelfde valkuilen val als voorheen. Ik zie mezelf als iemand die gewoon hard werkt en die er het beste van probeert te maken. Als iemand die zo aardig mogelijk tegen iedereen probeert te zijn die ook aardig tegen mij is.”

1Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search