Het geluk van pech, volgens Hans van Breukelen

Praktisch advies over vallen en opstaan voor ondernemers

We kennen Hans van Breukelen allemaal als de keeper met de grote handen, die voor het Nederlands Elftal in totaal 73 keer onder de lat verscheen. Wat veel minder mensen weten is dat Hans na zijn carrière in de voetballerij tegenwoordig werkzaam is als ‘Comebackmanager en inspirator’ en dat hij lezingen geeft over hoe je om kunt gaan met tegenslagen in het leven. Per toeval liep ik Hans tegen het lijf en na een interessant gesprek vol voetbalmetaforen, spraken we af om telefonisch nog eens verder te babbelen over zijn drijfveren. Als kers op de taart gaf hij in dit telefoongesprek ook nog een tip, die zzp’ers kan helpen om hogere doelen te bereiken. En nee, dat is zeker geen schot voor open doel, als we dan toch in de voetbaltermen willen blijven.

Auteur: Marianne van de Werken
Fotografie: Casper Rila

Samen met coach en vriend Benno Diederiks gaf Hans in november 2018 het boek ‘Maak je comeback; vind jezelf opnieuw uit na een tegenslag’ uit. Het boek blijkt een groot succes en wordt in 2019 zelfs genomineerd voor de titel Managementboek van het jaar. Hans is ervan overtuigd dat succes voor een groot deel maakbaar is. Pech en geluk overkomen je. En jij bepaalt als mens hoe je daarmee omgaat. Hij noemt dat het geluk van pech.

Nog steeds speelt de voetbalcarrière van Hans een belangrijke rol in zijn leven, al is het via metaforen. Hij vergelijkt de topsport graag met het bedrijfsleven – “iedere topsporter is eigenlijk een zzp-er” – en ziet op die manier kansen, die een ander wellicht over het hoofd ziet.

Van vallen naar opstaan

In de omschrijvingen die ik over het boek lees, staat dat Hans en Benno er in het boek op ingaan hoe je na een val weer kunt opkrabbelen. Maar mijn brandende vraag aan Hans is natuurlijk hoe je dat dan concreet doet. “Dus Hans, hóé krabbel je eigenlijk weer op na zo’n val?”, vroeg ik hem in ons telefoongesprek. Hans antwoordde: “Het is een model hoe je na vallen weer regisseur wordt van je leven. Het is dan wel nodig dat je voor jezelf een drang voelt, een soort urgentie om in beweging te komen. Kies je voor iets onbekends in tegenstelling tot semi-comfort? Verder stellen we je vragen waar je echt over na moet denken. Welke inzichten heb je gekregen van de momenten dat je op je bek bent gegaan? Wat wil je nog bereiken en wat durf je? Karin Bloemen zei ooit ‘lef is het enkelvoud van leven’ en ik denk dat ze daarmee de spijker op de kop slaat.”

Kwetsbaar

Dat Hans zelf de nodige tegenslagen in zijn leven kende is geen geheim. Zijn persoonlijke verhaal komt in het boek uitgebreid aan bod. “Benno beschrijft in het boek de acht stappen die je moet doorlopen om van vallen weer regisseur te worden. Hij legt uit wat hij onder die stappen verstaat en stelt jou een aantal vragen, waardoor jij in de spiegel kijkt en geconfronteerd wordt met jezelf. Mijn verhalen dienen ter illustratie en geven een beeld van hoe ik die stappen heb doorlopen. Daarin stel ik me kwetsbaar op. Ik vind het een kracht als je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Het is een van mijn persoonlijke drijfveren”, vertelt Hans vol passie.

Zelfreflectie is de basis van succes. Jezelf een spiegel voorhouden kan nodig zijn, omdat het oorspronkelijke beeld en de werkelijkheid niet altijd hetzelfde zijn. Dat blijkt ook wel als Hans vertelt over zijn carrière als keeper. “Als keeper is je droom dat je schitterde reddingen maakt en dat je een beslissende strafschop mag stoppen op en belangrijk moment. De realiteit is anders: het is keihard werken. Je moet omgaan met tegenslagen. Je krijgt enorm veel kritiek; van trainers, medespelers, supporters en journalisten. Je hebt doorzettingsvermogen nodig, na gepasseerd te zijn. Dan is het de kunst om toch weer terug te komen op waarom je ooit keeper bent geworden. Stel voor jezelf scherp wat je drijfveren waren en zorg dat je dat in het vizier houdt.”

Je hoeft niet ziek te zijn, om beter te worden

Toch is het niet per se nodig om eerst een tegenslag te ervaren om te kunnen groeien. Veel ondernemers zijn immers nog niet echt onderuit gegaan en willen wel groeien en meer succes behalen. Kunnen zij dan niks met de theorie uit het boek? “Ja, juist wel. Dan kun je beginnen bij stap 5; het kunnen. Als je goed bent en je wilt nog beter worden, wat voor lef heb je dan om dat te gaan doen? En wat gun jij jezelf? Eigenlijk is een comeback jezelf opnieuw uitvinden. Je kunt je afvragen waar sta ik nu? Waar wil ik heen? Je hoeft niet ziek te zijn, om beter te worden. Juist als je nog goed in je vel zit, is het goed om voor jezelf te kijken waar je nieuwe doelen liggen. Hoe je de lat voor jezelf hoger kunt leggen. Dan kun je die laatste stappen van het comebackmodel ook voor gebruiken.”

Hou het simpel

Zzp’ers die nog succesvoller willen worden of nog verder willen groeien, raadt Hans aan om zichzelf de ‘waarom-vraag’ te stellen. “Waarom ben je zzp’er? Wat wil je met jouw zzp’er-zijn bereiken? En hoe kun je dat bereiken? Wat heb je ervoor over? Stel die vragen heel simpel voor jezelf. Dan ben je al jezelf een spiegel aan het voorhouden. Het is mooi als je dan tot de ontdekking kunt komen dat je mensen om je heen nodig hebt die je advies kunnen geven. Dat zijn vaak collega-zzp’ers. We leven in een wereld waarin álles leuk moet zijn, kijk naar Facebook. Maar het leven ís niet altijd leuk.” Hans benadrukt bepaalde woorden om ze extra kracht te geven. “Soms zijn er gewoon nare dingen die moeten gebeuren. Dan zul je weerstanden moeten overwinnen. Durf je gewoon eens kwetsbaar op te stellen. Dan zie je dat er genoeg mensen zijn die hetzelfde is overkomen. Misschien krijg je dan tips. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het betekent wel een stap voor jezelf. Durf je kwetsbaar op te stellen om écht in contact te komen met mensen die je kunnen helpen. Je kunt het net zo ingewikkeld en makkelijk maken als je zelf wilt.”

0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search