VandeStreek Bier bestaat 5 jaar!

‘Het is nog steeds lol maken en bier brouwen’

Het begon met een hobby; zelf thuis bier brouwen. Vijf jaar later hebben de broers Ronald en Sander van de Streek die hobby uitgebouwd tot een waar bedrijf, gezeteld in een grote loods in Utrecht Overvecht. Onlangs vierden ze hun jubileum. Ztalks journalist Laura van Esveld ging langs.

Auteur Laura van Esveld

Ruim een jaar na de laatste ontmoeting zijn we terug bij het VandeStreek-imperium van de broers Ronald en Sander in Utrecht Overvecht. De zon schijnt en er hangt een opgetogen en feestelijke sfeer. Het is dubbel, of eigenlijk tripel feest, want naast de viering van het vijfjarige bestaan van VandeStreek Bier én het eenjarig jubileum van de intrek in de Overvechtse loods, horen wij bij aankomst dat Ronald voor de tweede keer vader is geworden!

“Ik weet niet zeker of hij komt hoor,” zegt een medegast. Maar nog voor hij zijn zin af kan maken, komt Ronald al met een grote glimlach het terrein opgelopen.

Er worden een paar honderd gasten verwacht. Stuk voor stuk mensen zonder wie VandeStreek Bier het naar eigen zeggen niet had gered. Horeca-ondernemers, slijterijen, vrienden en fans druppelen binnen en genieten in de zon van een vers getapte Broeders tarweblond, HOP ART IPA of Turf ’n Surf tripel. Er is voor de gelegenheid zelfs een jubileumbier beschikbaar.

11.000 liter bier

De loods die wij een jaar geleden bezochten ziet er anders uit. Voller en levendiger. Een werkende brouwerij die ook op deze dag gewoon nog produceert. Als Ronald ons een rondleiding geeft door zijn imperium zien we nog net het slagveld dat een ochtend afvullen met zich meebrengt.

De brouwerij is indrukwekkend en er lijkt niets meer over van die bierbrouwende broeders die vijf jaar terug hun eerste biertje in een flatje in Kanaleneiland brouwden, maar niets is minder waar. De doelstelling is al die jaren namelijk hetzelfde gebleven: lol maken en lekker bier brouwen.

Vroeger probeerden zij een kratje per persoon per maand over te houden, nu stroomt er inmiddels tussen de 7.000 en 11.000 liter bier per week door de leidingen.

ketels

Heren Hanse & Bongaerts

Het is nog vroeg in de middag als de Heren Hanse & Bongaerts de barbecue aansteken. De legendarische bierworsten, gemaakt met VanderStreek Bier, smaken uitzonderlijk. Kipkluifjes met paprika, brood met dip, het ontbreekt de gasten aan niets en het voelt bijna alsof we op een klein festivalterrein zijn beland.

Alcoholvrije toekomst?

Kijkend naar de toekomst blijft lol maken en lekker bier brouwen centraal staan. En Sander hoopt dat “over vijf jaar iedereen alleen nog maar lokaal speciaalbier drinkt.”

En je ziet een groeiende trend in non-alcoholic, daar willen we misschien wat meer mee gaan doen. Daarnaast is de ambitie om de capaciteit te verhogen en meer liters te produceren.”

Het lokale karakter en dan met name het Utrechtse karakter blijft centraal staan. “Meer dan de helft van het bier dat we produceren blijft in Utrecht en hoewel export ook een groeimarkt vormt, hebben we niet de ambitie om de nieuwe Heineken te worden.”

Ook innovatie is iets waar de broeders druk mee zijn. Zo staat de aanschaf van een centrifuge die het bier van de vaste deeltjes scheidt in plaats van filtert, op de wensenlijst. “Maar dat moet je alleen willen als dit de smaak van het bier ten goede komt,” zegt Ronald tijdens de rondleiding door de brouwerij.

Sustainability

De brouwerij is, zeker voor een leek, een indrukwekkende verschijning. Grote RVS ketels op een rij en tijdens de rondleiding volgen we het hele proces van hop/mout tot fles. Extra bijzonder is de sustainability van het proces. Zo wordt de warmte die het koelwater oppikt hergebruikt om opnieuw mee te brouwen.

Inmiddels bestaat het team uit zo’n tien man – van sjouwer tot brouwer – Ronald: “We hebben hier alleen geen vrouwen werken, dus je bent welkom mocht je een carrièreswitch overwegen.”

voor de ketels

De juiste weg

Voordat we de dag met een laatste Turf ’n Surf afsluiten vraag ik Sander nog of hij, terugkijkend op de afgelopen vijf jaar, iets anders had willen doen.

“Weinig. Misschien dat we eerder deze stap hadden kunnen zetten naar eigen ketels en een eigen brouwerij. Maar de eerste drie of vier jaar hadden we er allebei gewoon een baan naast. Dat is wel even een stap om een goed betaalde baan op te zeggen om voor de helft van het salaris je eigen bedrijf te gaan draaien. Daar wil je toch zekerheid over hebben. We zijn gegroeid op het moment dat we dachten ‘nu kan het bijna’ en toen hebben we de stap genomen.”

Het mooiste moment van de afgelopen paar jaar was volgens Sander toch wel toen het eerste bier uit de eigen ketels kwam. “Een momentje van trots dat nu bijna precies een jaar geleden is.”

Brouwerij Van de Streek Bieren

Vandestreek Bier is een brouwerij gerund door twee voor bier enthousiaste broers uit Utrecht. De recepten worden zelf bedacht en getest en met de beste combinaties worden nieuwe bieren op de markt gebracht. Van fris tot extreem, de broers zijn nog lang niet uitgebrouwen!

Lees ook: journalisten Tessa van Harmelen en Dennis Jongeling liepen eerder een jaar mee met de broers van de Streek en schreven daar vier artikelen over.

vandestreek 5 jaar
0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search