Dag van de Zpp’er en Foty Awards 2018

‘Dit is mijn dag!’

Yes! Het is weer zover, de Dag van de Zzp’er waarop zzp’ers, freelancers en zelfstandig professionals elkaar treffen. In de rijtuigenloods in Amersfoort vond de 5de editie plaats, met als thema: Ondernemen als een Baas. ZTalks was erbij en nam een kijkje hoe ‘bazig’ zzp-Nederland is.

Auteur: Floor Ockers

Al vanaf de opening was het voelbaar. Er hing duidelijk iets in de lucht. Een zindering, een gevoel. Een mengeling van kinderlijk enthousiasme en spanning zoals op de eerste schooldag, of de vastberadenheid van goede voornemens op oudejaarsdag, waarbij je tegen jezelf zegt: dit wordt mijn jaar! Dat gevoel werd nog eens onderstreept door de woorden van dagvoorzitter Jörgen Raymann: “Claim deze dag! En zet jouw eerste stappen naar persoonlijke groei en naar nog meer succes door nu hardop te zeggen: vandaag is mijn dag!”

Met workshops als ‘verkoop jij als een baas?’, ‘netwerken als een baas’ en ‘jezelf presenteren als een baas’ moet het wel goed komen. Want bazen dat zijn wij ondernemers wel! Eigen baas, eindbaas, opperbaas. Maar zijn al deze workshops niet een beetje te baasgericht? Deze opperbaas schoof aan bij de workshop ‘zo zal niemand jouw naam vergeten’.

Dat bleek moeilijker dan gedacht. Want na de eerste voorstelronde, waarbij je drie mensen een hand moest geven, wist niemand meer met wie ze gesproken hadden. Na de tweede ronde waarin je jezelf én je bedrijf moest voorstellen evenmin. Hmm, het blijkt toch nog lastig om een onuitwisbare indruk te maken. Een extra stevige handdruk is het antwoord in ieder geval niet. Dé tip om het dan wel op te lossen bleef helaas uit, maar in ruil daarvoor konden we via een LinkedIn post met elkaar in contact komen.

goodiebag banner

Jezelf presenteren

Als zzp’er draait het niet enkel om het netwerken, je financiën de baas blijven is ook zo’n dingetje. Omdat dit bij mij persoonlijk één grote bende is, schoof ik nogal sceptisch aan bij de sessie rondom de Profit First methode. Het baanbrekende Cash Management System bleek iets gedegener in elkaar te zitten dan de naam doet vermoeden, dus deze komt zeker op mijn to read-lijstje te staan. Daarbij kreeg ik de tip van een collega-ondernemer: neem hem als luisterboek om de saaie uurtjes in de auto te doden, want het is nogal taaie kost om doorheen te komen.

Jezelf presenteren als een baas, hoe doe je dat? Diverse workshops leerden je de kneepjes van het vak: van de klassieke elevator pitch tot het hippe storytelling en de kracht van non-verbale communicatie. Maar zoals met alles: weten is één ding, toepassen is een ander verhaal. In de grote netwerk-speeltuin die was gecreëerd viel het me op dat die volgende stap zetten, op iemand afstappen (eng) en hem of haar aanspreken (nog enger) en dan jezelf verkopen (allerENGST!) dan ook weinig werd genomen. Maar het kan ook zijn dat ik een nogal intimiderende uitstraling heb.

team ztalks

Verder kon je op de informatiemarkt terecht voor tal van vragen. Over ondernemen, je boekhouding, je rechten en plichten als zzp’er en nog veel meer. Maar je kon er ook opdrachten scoren! Nee, niet door elkaar slappe handjes te geven en visitekaartjes rond te delen, maar bij de stand van ZTalks. Honderden opdrachten hebben ze in de aanbieding en door heel Nederland: gemeenten, overheid en instellingen. Ook het nieuwste magazine van ZTalks was er te krijgen. Want het ZTalks collectief is meer dan de ideale match, voor tips en goed leesvoer kun je er ook zeker terecht. Dus was het dringen geblazen rond de stand. Heb jij het Foty Award nummer al?

Voordat werd overgegaan op The Freelancer of the Year Award, waar menig freelancer voor was gekomen, liep de zaal vol voor de inspirerende en verrassende spreker Herold Dat. Herold wie? Nou die eeuwige tweede, stille en humorloze onbekende Nederlander die meedeed met Expeditie Robinson. Op het podium ontpopte hij zich tot een geboren spreker en leider. Aan de hand van de lessen die hij in zijn eigen leven leerde, professioneel en privé, liet hij zien wat de juiste mindset met een mens doet en hoe je veerkracht haalt uit tegenslagen.

seminair banner

En toen, de uitreiking!

En toen was het zover. De uitreiking van The Freelancer of the Year Award. Een hoop prijzen in een hoop categorieën, maar zoals bij alles kan er maar één de winnaar zijn. En dat was Britt van Smeerdijk, eigenaar van Booming Productions. En zoals de naam al zegt; videocontent is booming, maar deze dame ook. Haar geheim? Durf jezelf naar voren te schuiven, zet jezelf over je angst heen en gá voor die opdracht. Wees brutaal en onverschrokken. En ze heeft ook tips voor jou. Bekijk haar video 8 tips: hoe kom je als ondernemer aan klanten!

Binnenkort meer over Britt en haar Booming Productions, want ZTalks sprak met deze kersverse videobazin!

Oké tijd voor de wrap up. Waar is al dat netwerken, broodjes eten, koffie drinken en luisteren naar inspirerende sessies nou goed voor? Wat is nu de les die we geleerd hebben? Of beter gezegd die we moeten onthouden? Nou, die is heel eenvoudig: laat zien wie de baas is! Kleine kanttekening: overdrijf het niet, want ook al zijn we allemaal eigen baas, we hebben elkaar wel nodig om te overleven. Want baasgedrag is iets anders dan bazig gedrag.

Tot volgend jaar!

winnaars banner
Op 29 mei verschijnt op deze site het interview dat Floor Ockers had met ondernemer Herold Dat.
0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search