Let the game begin!

Leren van online games

Ruimtelijk navigeren, keuzes maken, samenwerken en geheugentraining, het spelen van online games stimuleert een brede range van cognitieve vaardigheden. Wat heb je daaraan als ondernemer? Zzp’er Litza van Dijk ging op zoek naar de overeenkomsten tussen gamen en ondernemen.

Auteur Litza van Dijk

Chirurgen die veel gegamed hebben, zijn handiger in het opereren via een beeldscherm. Gamers in het verkeer zien sneller wanneer er gevaar dreigt. Want het op veel dingen tegelijkertijd letten en snel reageren, is een tweede natuur geworden. Iedereen overhoop knallen in een schietspel lijkt misschien niet echt leerzaam, maar je ruimtelijk inzicht krijgt wel een boost en je oog-handcoördinatie verbetert.

Voor zelfstandig ondernemers zijn online roleplaying-games de beste games om van te leren. En dan heb je het over massive multiplayer online role-playing games (MMO’s of MMORPG’s). Je communiceert online met elkaar via je personage. Je moet samenwerken op missies (raids) met andere spelers, die zich soms aan de andere kant van de wereld bevinden. Je oefent jezelf dus in het samenwerken en in het krijgen van inzichten als het gaat om het oplossen van problemen.

Maar dat niet alleen, je ontwikkelt je creativiteit, je leert snel keuzes maken, strategieën uitdenken en in een split second reageren op situaties. Je bent interactief en wordt gedwongen snel te leren. Dat heeft een positief effect op je concentratie- en doorzettingsvermogen.

World of Warcraft

Eén van de bekendste games van de afgelopen tien jaar op dit gebied, is World of Warcraft TM. Op zijn hoogtepunt had dit spel 12,5 miljoen abonnees. Dit jaar (2018) verheugen fans zich op de nieuwste uitbreiding van het spel: Battle of Azeroth.  Het uitgangspunt is samenwerken in een groep met een goede leider die de missie stuurt. Deze ‘manager’ heeft een rol die maar een paar uur of hooguit een paar dagen duurt, daarna geeft hij hem weer door. De rollen in deze games veranderen dus voortdurend.

Ook steeds meer bedrijven in het echte leven werken met Agile of Scrum, (ontwikkelmethodes waarbij software in korte periodes wordt opgeleverd aan de opdrachtgever) waarbij er geen vaste leider is. Managen wordt steeds meer gezien als een taak en hangt minder samen met een ‘status’. Als leider wil je jezelf juist overbodig maken, want dan is je team succesvol.

retro vrouw met vitual reality bril

Flexibiliteit is een must

Maar wat is nu interessant aan online gamen als je voor jezelf werkt? Danny Geurts, een succesvolle ondernemer die in zijn verleden veel games speelde, zegt hierover: “Het belangrijkste dat ik van gamen meegenomen heb, is flexibel zijn, want het loopt niet altijd zoals je het voor ogen hebt. Dus moet je snel  kunnen wisselen. Iedere ondernemer heeft weleens te maken met een opdracht die niet gaat zoals verwacht. De meeste opdrachtgevers hebben beperkte kennis van jouw vakgebied, anders zouden ze jou niet inhuren. Ze willen een professional om het voor hen te doen, maar vinden het soms lastig om bepaalde keuzes te maken. Sommige opdrachtgevers vinden het sowieso lastig om controle uit handen te geven.”

Maar samen moet je dan toch tot een goed einde komen. Het helpt als je bij de klant aangeeft waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Je kweekt begrip voor elkaars situatie en motiveert waarom jij als ondernemer denkt dat dit werkt. Of je bekijkt de situatie van je klant nog eens kritisch en vraagt je af hoe je hem toch naar alle tevredenheid kan helpen. Tijdens het spelen je strategie aanpassen, dat is niet altijd makkelijk. Maar volgens Danny is dit het meest waardevolle wat hij van gamen heeft geleerd.

Je leert creatief denken

“Flexibiliteit in het spel gaat gepaart met creativiteit. Ook in het leven als ondernemer kan dat helpen,” zegt Danny. “Bekijk je opdracht eens op een andere manier. Je moet kunnen meedenken met je opdrachtgevers. Denk over de strategie na om zo tot het beste resultaat te komen, ook al hebben zij dit anders voor ogen. Creativiteit zorgt ervoor dat je buiten de paden denkt, om samen met je klant tot iets moois te komen. Heel waardevol voor je onderneming, want je kunt daarmee echt een verschil maken voor je klant.”

‘Het belangrijkste dat ik van gamen geleerd heb is flexibel zijn, want het loopt niet altijd zoals je verwacht’

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan,” zei Pippi Langkous. Deze quote hoor ik steeds vaker terug bij ondernemers van allerlei soorten en maten. Ze durven steeds groter te dromen en komen uit hun bekende comfortzone. Sommige freelancers benaderen traditionele diensten als boekhouding en recht op een creatieve en vernieuwende manier. Anderen werken echt alleen online, waardoor ze minder op pad zijn en passief inkomen genereren.

Als ervaren zelfstandige die een extra stap wil zetten of next-level wil ondernemen, is het misschien goed om kritisch naar jezelf te kijken. Wat kun jij doen om uit je comfortzone te komen? De mogelijkheden zijn eindeloos, áls je je durft te begeven buiten de gebaande paden.

De juiste flow

Veel gamers raken in een staat van opperste concentratie, een flow, net zoals kunstenaars die tot hun schepping komen. Geen wonder dat je er lekker creatief van gaat denken. Hoe belangrijk is een goede flow bij het ondernemen? Steeds meer zelfstandigen zijn bezig met de juiste mindset en flow. Boeken over de Wet van Aantrekking zijn zelfs op Linkedin populair.

Trek je meer klanten aan als je positief denkt? Dat weet ik niet precies. Maar met een negatief gedachtepatroon maak je het ondernemen voor jezelf in ieder geval moeilijker. Ondernemen met een flow betekent ook dat je de juiste dingen aandacht geeft. Je kiest voor jezelf een doel of een richting en blijft dit pad volgen. De meest voor de hand liggende tip die ik ooit kreeg, was: FOCUS!

Ook als ervaren ondernemer pluk ik daar elke dag de vruchten van. Ik liet me voorheen nog weleens afleiden door mensen die het dachten beter te weten, door mijn tijdlijn op Facebook, door e-mails die binnenkwamen. Sindsdien heb ik alle notificaties uitgezet, zodat ik tijdens het ondernemen ook echt in de goede flow terechtkom.

soldaat met laptop

Bundel de krachten

Bij gamen is het extreem belangrijk dat je goed met anderen kunt samenwerken. Hoe goed je sociale vaardigheden zijn, is zeker van belang, ook al zit je alleen achter je computer. Als je je niet aan afspraken houdt, kun je ook binnen een virtuele wereld uit de groep gezet worden! Voor veel ondernemers geldt nog steeds dat ze via hun netwerk de meeste opdrachten binnenslepen. Een groot deel van de opdrachten voor tekstschrijvers zoals ik, wordt in poules of app-groepjes verdeeld. Wees dus niet bang om je krachten te bundelen en samen te werken met anderen in je vakgebied.

Oefen mislukking

In games maak je fouten en krijg je als speler directe feedback. De gevolgen van je acties zijn meteen zichtbaar: je gaat dood of je verliest punten. Je krijgt alleen te horen wat de nieuwe situatie is, daarna kun je opnieuw beginnen. Je leert hierdoor omgaan met mislukking, en dat kun je weer gebruiken bij het ondernemen. Want ook daarin maak je weleens een fout. Dat komt doordat je zelf een oordeel koppelt aan de gebeurtenis. Als mens en als zelfstandige zijn we soms geneigd om extreem hard te zijn voor onszelf. Zonde, want ook in het echte leven ben je niet perfect. Je maakt nu eenmaal weleens een fout. Durf je hier zonder oordeel naar te kijken? Dan groei je als mens en ondernemer.

Ondernemen als game

Als ondernemer biedt de wereld van online gamen waardevolle inzichten. Daarvoor hoef je niet per se een master te worden in World of Warcraft TM. Je kunt ondernemen zien als een spel. De juiste mensen om je heen verzamelen, je doel helder voor ogen houden, een risico nemen als de situatie erom vraagt. Speel jij het spel van ondernemen al een tijdje met succes? Ook dan valt er altijd nog iets te leren.

Wil jij jezelf als professional verder ontwikkelen? Bedenk dan eens of je dit spel nog steeds op je eigen manier speelt. Je bent ooit ondernemer geworden om je eigen weg te volgen. Voel jij je geleefd of in dienst van je telefoon of e-mail? Pak de controle terug. Heeft je missie zich in de loop van tijd ontwikkeld? Sta dan stil bij wat je nu wilt en wat nu bij je bedrijf past. Wees niet bang om je bedrijf in te richten zoals jij het voor je ziet. Net zoals een bepaald spel je ligt, kies je ook de manier van ondernemen die bij je past. Daar word je een gelukkiger mens en een betere speler van!

Vaardigheden die je oefent door gamen

  • oog-handcoördinatie;
  • doorzettingsvermogen;
  • snel reageren;
  • geduld;
  • problemen oplossen;
  • samenwerken;
  • Engelse taal;
  • ruimtelijk inzicht;
  • creativiteit;
  • frustratietolerantie
2Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search