De Skills Revolutie

Maakt de mens zichzelf overbodig?

darwin

Drie miljoen banen gaan in de toekomst als gevolg van automatisering en robotisering verdwijnen. Is de mens bezig zichzelf overbodig te maken? Niet helemaal, want iemand moet die robots programmeren. Er gaat dus een revolutie van skills plaatsvinden waarbij we onszelf moeten blijven bijspijkeren om die banen aan te kunnen.
Auteur: Shany Azoulay

In de toekomst zullen bedrijven hun belastingaangiften via een app doen. Eén klik op de smartphone en het is gedaan. Voor degene die aangifte moet doen een fijne ervaring en een stuk sneller, maar de belastingadviseur verliest daarmee zijn baan. De vaardigheden waar hij over beschikt gaan echter niet verloren.

Advertorial

De adviseur beschikt nog steeds over veel kennis waarmee hij bijvoorbeeld bedrijven en mensen kan adviseren over wat ze moeten doen als ze nog geld van iemand krijgen of schulden hebben. Hij zal op zoek moeten naar een nieuwe functie waarin hij deze vaardigheden kwijt kan.

Deze toekomstige belasting aangifte app is een voorbeeld van een technologische ontwikkeling waarbij menselijke taken worden vervangen. Uit een onderzoek van verzekeringsmaatschappij Deloitte blijkt dat vraag en aanbod op de beroepenmarkt in de toekomst zeker zal veranderen. In de komende tien tot twintig jaar zullen in Nederland tussen de twee en drie miljoen banen verdwijnen als gevolg van automatisering en robotisering.

Van al het huidige werk kan 45 % worden geautomatiseerd met de huidige technologie

Het risico van automatisering is het grootst bij commerciële functies, banen op financieel en operationeel gebied en banen in de logistieke en administratieve sector. De verwachtingen zijn dan ook dat banen als belastingadviseur, telemarketeer en bestelwagenchauffeur over een paar jaar niet meer zullen bestaan.

Internet of Things

Het gevolg van deze toekomstige technologische ontwikkelingen zal een toenemende vraag met zich meebrengen naar nieuwe banen waar we een paar jaar geleden nog niet eens over hadden gehoord. Uit een onderzoek van adviesbureau McKinsey blijkt dat bijna 65 procent van de huidige generatie banen zal gaan vervullen die nu nog niet eens bestaan.

Een voorbeeld hiervan is de plotselinge toename van de vraag naar Cyber Security-professionals. Door de invoering van de nieuwe ‘Wet Meldplicht Datalekken’, die per januari 2016 in Nederland is ingegaan, is er steeds meer vraag naar deze professionals. Bedrijven kunnen namelijk een hoge boete krijgen als ze niet de juiste securitymaatregelen nemen. Uit het onderzoek blijkt dat sinds de invoering van de nieuwe wet de vraag naar mensen die deze functie kunnen vervullen, is gestegen met 63 procent en men verwacht dat dit in de komende jaren alleen maar blijft stijgen.

Ook neemt de vraag toe naar mensen die verstand hebben van opkomende technologieën en die in verbinding brengen met het internet (Internet of Things) en mensen die beschikken over kwaliteiten op het gebied van datawetenschap.

technologie

Verschuiving van taken

Dat er banen gaan verdwijnen is een feit. Van al het werk dat mensen vandaag de dag doen, kan bijna 45 procent worden geautomatiseerd met de huidige technologie, blijkt uit het onderzoek ‘Where Machines Could Replace Humans – and Where They Can’t (Yet)’. Dit betekent echter niet dat al deze banen zullen verdwijnen. Een baan is een bundeling van verschillende werkzaamheden. Om deze baan goed uit te voeren, moet men beschikken over de juiste vaardigheden.

Bij de belastingadviseur is dit bijvoorbeeld rekenen, verstand hebben van de wet en het beschikken over analytisch vermogen. Door de technologische veranderingen zullen deze vaardigheden op zichzelf komen te staan en zal er niet meer gekeken worden naar welk beroep men uitoefent, maar hoe goed men is in bepaalde ‘vaardigheden’. Uit het onderzoek blijkt dat vijf procent van de huidige banen echt voorgoed zal verdwijnen en dat het bij andere beroepen meer gaat om bepaalde vaardigheden waar in de toekomst geen behoefte meer aan is.

Hoe groot is de kans dat een robot jouw werk overneemt?

Check hier jouw beroep

[iframe src=”https://nos-robottool.herokuapp.com” width=”100%” height=”450" scrolling=”auto” ]

Banen worden kennis intensiever

De onderzoekers zelf denken dat er een ‘skills revolutie’ gaat plaatsvinden waarbij we er voor moeten zorgen dat we onszelf ‘bij blijven spijkeren’ in vaardigheden. Dit om onszelf  te verzekeren dat we over de vaardigheden beschikken die bij toekomstige banen nodig zullen zijn. De belangrijkste skills om te hebben zijn analytische en communicatieve vaardigheden. De onderzoekers voorspellen dat de reden hiervoor is dat toekomstige banen kennis intensiever zullen worden.

De consument wordt kritischer

De nieuwe technologieën zullen zowel positieve als negatieve veranderingen met zich meebrengen. Men zal een stuk kritischer worden wat betreft de werkzaamheden die worden verricht. Dankzij het internet kunnen consumenten zichzelf straks vooraf veel sneller en beter informeren dan voorheen. Installateurs en architecten zullen zich bijvoorbeeld aan moeten passen aan de nieuwe tijd, waarin mensen van tevoren al op kunnen zoeken wat voor werkzaamheden ze precies willen laten verrichten.

Tenslotte zullen er nieuwe beroepsgroepen ontstaan. Immers: wie programmeert de nieuwe robots? Wie ontwerpt de printers? Wie maakt de nieuwe apps? De kennis om in de app te verwerken om er voor te zorgen dat de belastingaangifte zo snel en vlekkeloos mogelijk verloopt, zal nog steeds vergaard en gebundeld moeten worden. Wellicht kan de belastingadviseur zijn analytische vaardigheden straks gebruiken bij het uitoefenen van de functie van data-scientist.

0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search