Deze 6 zaken veranderen voor zzp’ers in 2020

Ben jij al voorbereid op een nieuw jaar ondernemen?

Een nieuw jaar betekent over het algemeen ook nieuwe regels. Voor de zelfstandigen in Nederland is dat niet anders. In dit artikel bespreken we kort met welke wijzigingen je als zzp’er rekening moet houden.

Auteur: Marianne van de Werken

1. De Kleine ondernemersregeling (KOR) verandert

Heb je als ondernemer een verwachte omzet van € 20.000 of minder in 2020, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de nieuwe regeling. Bij de oude regeling kon je bij je btw-aangifte nog kiezen of je gebruik wilde maken van de regeling. Wil je deelnemen aan de nieuwe regeling, dan moet je dit al vooraf doorgeven. Besluit je mee te doen, dan ligt je keuze voor drie jaar vast. Je hoeft dan geen btw bij je klanten in rekening te brengen, maar je kunt ook de btw op investeringen niet meer verrekenen. Of deze nieuwe regeling voor jou voordelig uitpakt, check je aan de hand van dit artikel dat we erover schreven.

Heb je je nog niet aangemeld voor de nieuwe KOR en wil je er wel graag in 2020 gebruik van maken? Je hebt dan nog tot 3 maart 2020 – vier weken voor het einde van het aangiftetijdvak – om je aan te melden. Je maakt dan vanaf het tweede kwartaal gebruik van de regeling.

2. Alle eenmanszaken krijgen een nieuw btw-id

Het oude btw-nummer is nu nog gekoppeld aan ons burgerservicenummer (BSN). En juist dat maakt het zo fraudegevoelig. Van de Belastingdienst ontvangt iedere ondernemer die bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven als eenmanszaak daarom een nieuw btw-id, dat niet meer te linken is aan het BSN. Van je oude nummer kun je nog geen afscheid nemen, want zoals we je in dit artikel al vertelden, blijf je het gebruiken voor de communicatie met de Belastingdienst. Heb je jouw nieuwe btw-id al aangepast op je facturen?

3. De zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Gedurende de afgelopen jaren bedroeg de zelfstandigenaftrek € 7.280. Voor 2020 gaat dit bedrag omlaag, naar € 7.030. Uiteindelijk is het de bedoeling om de zelfstandigenaftrek in 9 jaar zodanig te verlagen, dat hij in 2028 uitkomt op € 5.000. De zelfstandigenaftrek wordt bij de aangifte inkomstenbelasting afgetrokken van de winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Op de site van de Belastingdienst lees je wanneer je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek.

4. De bijtelling voor elektrische auto’s gaat omhoog

Rijd jij een elektrische auto die geregistreerd staat op de zaak en reis je daarmee meer dan 500 kilometer per jaar privé? In dat geval betaal je een zogenoemde bijtelling. Al je autokosten mag je aftrekken van je omzet, maar aan het eind van het boekjaar moet je een bedrag bijtellen voor het privégebruik. Het privégebruik bereken je door een percentage van de cataloguswaarde of een percentage van de dagwaarde te nemen (afhankelijk van de leeftijd van de auto). De percentages zijn vastgesteld door de Belastingdienst. Voor volledig elektrische auto’s gold in 2019 nog een bijtelling van 4%. In 2020 stijgt dit naar 8%. Als de cataloguswaarde hoger is dan € 45.000 (dit was € 50.000) dan reken je over het meerdere 22% bijtelling.

5. Vanaf 2020 nog maar twee tarieven voor de inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting gaat natuurlijk niet alleen zelfstandigen aan, maar het is wel goed om te weten wat er voor jou verandert in de inkomstenbelasting. In 2019 kenden we nog drie belastingschijven: 36,65% over het inkomen tot € 20.384, 38,1% over het meerdere tot € 68.507 en 51.,75% over al het inkomen hierboven. Vanaf 2020 wordt dit vereenvoudigd naar twee tarieven. Al het inkomen tot € 68.507 wordt belast tegen het basistarief van 37,35% en is je inkomen hoger, dan betaal je het toptarief van 49,5%. De planning is overigens dat het basistarief in 2021 zakt naar 37,1%. De nieuwe belastingschijven worden op de site van de Belastingdienst in een duidelijk schema weergegeven. Om de belastingdruk verder te verlagen, stijgen de algemene heffingskorting en de arbeidskorting in 2020. Een korting op je belasting betekent dat je minder belasting moet betalen.

6. Veranderingen in het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)

Soms red je het als ondernemer niet op eigen kracht en moet je een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Maak je nu al gebruik van de regeling, dan verandert er niets, want de wijzigingen hebben alleen betrekking op nieuwe aanvragen.

In het kort komt het gewijzigde besluit hierop neer:

  • Er wordt geen bijstand meer met terugwerkende kracht verleend;
  • Oudere zelfstandigen die een bedrijf runnen dat niet levensvatbaar blijkt, komen niet meer in aanmerking voor de Bbz.

Wil je op je gemak doorlezen wat er precies in het besluit wijzigt, kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Wist je dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een speciale app heeft ontwikkeld, waarmee je op de hoogte kunt blijven van de nieuwste wet- en regelgeving? In de NieuweWetten-app voor smartphone of tablet kun je zelf aangeven over welke onderwerpen jij updates wilt ontvangen.

0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search