Ondernemen op Curacao #1

Interview met Mirjam Griffioen

‘Je wordt hier zo geïnspireerd door de blauwe zee en alle mooie kleuren om je heen!’

 

Wat doe je precies?
“Ik maak schilderkunst, voor particulieren en bedrijven, zoals bijvoorbeeld schilderijen, muurschilderingen en het soms beschilderen van onder andere een schoolbus en bijvoorbeeld twee Lelijke Eendjes (auto’s). Ook geef ik workshops drijfhout schilderen. Maar ik maak ook mijn eigen kettingen, mijn eigen sieraden, mijn eigen tassen.

Ik doe ook graag sociale projecten zoals ik heb gedaan voor Stichting Dog. Men kon zijn of haar hond door mij laten schilderen en de opbrengst was een zak voer voor de straathonden in de opvang. Het werden 41 balen hondenvoer, want ik had 41 honden geschilderd.”

Hoe lang ben je al ondernemer + op Curaçao
“Ik kwam voor het eerst naar Curaçao toen mijn vader voor zijn werk hier moest zijn. Ik was 19. Ik ben 4,5 jaar gebleven. Ik heb wat horeca-werk gedaan, maar ik wist toen al echt wat ik wilde gaan doen. Ik werkte bij het Lions Dive & Beach Resort Curaçao achter de bar en stelde voor dat de kamers wel een leuk kleurtje kon gebruiken en of ik 350 schilderijen kon maken voor ze.

Zo kon ik dat gebruiken voor mijn portfolio, omdat ik de Kunstacademie wilde doen. Nou, na twee proefschilderijtjes gezien te hebben, vonden ze het helemaal prima. Ik kreeg de opdracht en kon alle kamers in het hotel aankleden. Ik reed rond in mijn tweedehands Jeepje – mijn ‘scheurijzer’ –  beschilderd met mijn eigen kunst ‘Mirjam Art’ en toen begon het eigenlijk al.

Eerst ging ik reizen, door Australië en Azië en deed daarna in vier jaar de Kunstacademie. Ik heb een supertijd gehad. Maar ik trok die kou in Nederland niet meer en ben weer terug gegaan naar Curaçao. Dat was in 2010. Sindsdien ben ik de ondernemer die ik nu ben: Atelier Mirjam Griffioen bv.”

Wat zijn de voordelen van ondernemen op Curaçao?
“Ondernemen is makkelijker op een eiland zoals Curaçao. Mensen weten wat je maakt, wat je kan en de gunfactor is groot. Je wordt lekker vrij gelaten wat betreft je werk. Ze kiezen voor mijn werk, tenslotte. Alles hier gaat via Facebook, meer dan waarschijnlijk in Nederland. Je luistert naar mensen wat hun wensen zijn en dan maak ik de opdracht.

Ik kies een passende stijl, zoals het gebruik van oud hout voor een tent als de Pirates’ Nest, waar we nu zitten. Of een ‘beach’-stijl voor een tent met een zwembad en een barretje, met o.a. drijfhout.

Per opdracht laat ik het organisch ontstaan. En je wordt hier zo geïnspireerd door de blauwe zee en alle mooie kleuren om je heen. De zon schijnt altijd. Het is altijd licht. Heerlijk. Je gemoedstoestand wordt daardoor echt positief beïnvloed. Iedereen is hier altijd blij! Voor mijn werk is het feit dat de verf snel droogt een heerlijk voordeel. Zo’n workshop drijfhout schilderen, bijvoorbeeld, kan je in Nederland niet doen. Althans, niet in de korte tijd als hier.”

Wat zijn de uitdagingen van ondernemen op Curaçao?
“Het beperkt aantal winkels waar ik mijn materialen kan halen, dat is wel vervelend. Er is bijvoorbeeld maar één winkel die de verf verkoopt waar ik mee werk. En dat is duur.

Of, en dat heb ik een keer meegemaakt, dat je ineens nergens meer spaanplaat kan krijgen omdat het carnaval is. Al het spaanplaat was weggekocht voor het maken van de praalwagens. Dan moet je dus zeven weken wachten tot het weer verkrijgbaar is.

Het is eigenlijk hilarisch, want de winkel koopt het zelf niet in met die voorkennis. Dus ik koop het soms gewoon groot in, zodat ik niet weer hetzelfde probleem heb.”

Hoe ziet jouw werkdag er uit?
“Mijn werk is lekker afwisselend. De ene keer ben ik een bar aan het schilderen en de andere keer geef ik een workshop drijfhout schilderen, zoals vandaag. Ik kan lekker mijn eigen tijd indelen. Nu, bijvoorbeeld, is het 13:30 uur. en ik ben lekker vrij en klets met jullie! Ik heb vaak zoveel aanvragen voor opdrachten, dat sommigen zeggen dat ik iemand erbij moet inhuren. Maar dat wil ik niet. Dan verdien ik maar wat minder.

Zoals ik nu mijn geld verdien ben ik helemaal gelukkig. Werken met iemand anders zou ik ook lastig vinden. Bijvoorbeeld, als ik vraag om die muur blauw te schilderen, heeft die andere een hele andere kleur blauw in zijn hoofd dan ik. Dat schilderij wordt dan niet mijn ding. Nee, ik doe het liever allemaal zelf. Ik zie werken ook niet als werk, want het is mijn hobby.”

Wie is jouw held/heldin als het om ondernemen gaat?
Roy en Walt, de Disney brothers. Veel kleur, mooie verhalen, prachtige karakters!”

Wat doe je het liefst als je niet aan het werk bent?
“Lekker wandelen met de honden, heerlijk. Of met m’n Jeepie lekker karren. ’s Avonds vaak ergens een hapje eten of lekker een wijntje doen. Je bent hier altijd buiten. Ik heb ook thuis geen tv.”

De Vlissingse Mirjam Griffioen is kunstenares. Afgestudeerd in ‘3D design’ / productontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).
Info: www.mirjamgriffioen.nl / Facebook @Mirjam Griffioen / Instagram @griffioenart.

Tui
0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search