Ondernemen op Curacao #2

Interview met Luigi Scuotto

Laat ik mijn bedrijf groeien en huur ik personeel in? Ik weet het nog niet…’

Hoe lang ben je al ondernemer op Curaçao?
“Ik woonde en werkte in Singapore. Daar heb ik mijn vriendin ontmoet. Vier jaar geleden ging zij terug naar Curaçao, waar ze oorspronkelijk vandaan komt en ik ben met haar mee gegaan. Ik had geen plan, wist niet waar ik moest beginnen, ik kende niemand en ik kende het eiland niet.

Advertorial

Mijn vak als professioneel danser kon ik hier helaas niet uitoefenen, aangezien ‘Latin Ballroom Dance’ hier geen professionele-/competitie sport is. Het was moeilijk in het begin, want ik heb natuurlijk wel geprobeerd het hier te introduceren. Ik ben op tv geweest, heb in kranten gestaan, maar het is niet gelukt, helaas.

Het heeft nog een jaar geduurd voordat ik iets anders vond om te gaan doen. Iets wat ik leuk vond, iets wat ik kon en waar ik de kennis voor had. Dat is uiteindelijk mijn bedrijf in beveiliging geworden. Het duurde echter een vol jaar en veel voorbereiding voordat ik echt kon beginnen. Ik heb altijd interesse gehad in beveiligingssystemen, ik heb er eerder mee gewerkt en heb in onder andere in Europa, Rusland, maar vooral in Azië gezien hoe het werkt.

Ook hoe ‘traffic control’ werkt: verkeerscontrole-systemen. Dus ik heb me steeds meer bijgeschoold en wist op een gegeven moment wat ik hier qua beveiligingssystemen kon introduceren om aan de lokale vraag te voldoen. Dat is uiteindelijk voornamelijk ‘tracking’/opsporingsbeveiliging voor voertuigen geworden.”

Wat zijn de voordelen van ondernemen op Curaçao?
“Je hebt alle vrijheid om te kiezen op wat voor manier je zelf wilt werken. Voor mij is dat inmiddels iets moeilijker, aangezien ik sinds kort de ambitie en de mogelijkheid heb om mijn bedrijf te laten groeien. Maar ik geniet van het leven hier, met mijn gezin en met mijn vrienden. Het leven is hier gewoon heerlijk!”

Wat zijn de uitdagingen van ondernemen op Curaçao?
“Nou, wat ik zelf heb meegemaakt is dat ik mij echt moest aanpassen aan de manier waarop mensen hier denken en doen. Het moment dat ik stopte met vergelijken met Italië, kon ik pas mijn bedrijfsproces hier beginnen. Je moet fysiek op het eiland zijn om erachter te komen hoe alles reilt en zeilt. Het is eigenlijk logisch. Het zal voor elke persoon gelden die van de ene cultuur naar de andere verhuist.

Ook ik besefte dat ik mij simpelweg moest aanpassen. Ook is de uitdaging, en dit is heel belangrijk, om vertrouwen te krijgen van de mensen. Zeker in het werk wat ik nu doe. Dat moet je langzaam aan opbouwen, met referenties, door te netwerken en door steeds weer goed werk te leveren.

TUI

Ik spreek inmiddels Papiaments, wat een ‘must’ is om dat vertrouwen te winnen. Ik wil zelfs graag Nederlands leren, zodat ik ook met Nederlandse klanten/bedrijven makkelijker kan communiceren, ook al gaat de correspondentie in het Engels. Overigens is dit vertrouwen, zelfs als je het krijgt voor je kleinere opdrachten en het eenmaal volledig denkt te hebben, toch een obstakel om te groeien om je bedrijf groter te maken door grotere opdrachten aan te nemen.

Dit is wat ik persoonlijk heb ervaren. Ik merkte dus dat ik helaas niet mijn groeiambities kon waarmaken met de snelheid waarmee ik dat graag wilde. Dat vond ik wel jammer. Maar goed, er kwam op een dag een keerpunt voor mij en inmiddels heb ik genoeg opdrachten die ik als referentie kan laten zien en kan ik nu wel grotere opdrachten binnenhalen.

Ik merk wel dat ik meer hulp nodig heb om die grotere opdrachten te doen. Er is een zelfstandige ondernemer, een beginnende aannemer, die ik vaak kan inschakelen voor projecten. Maar met dit werk heb ik eigenlijk een team om me heen nodig. Het is anders moeilijk te verwezenlijken.

Ook zie ik mijn gezin dan minder en dat vind ik lastig. Sinds vorig jaar heb ik een gebouwtje gehuurd met één kamer als kantoor en de andere kamer als showroom. Dat was voordat de grotere opdrachten binnenkwamen. Ik heb het tot de dag van vandaag nog niet geopend, want ik heb er gewoon geen tijd voor.

Huur ik iemand in om dat te beheren? Laat ik mijn huidige werk uitvoeren door een team en ga ik zelf in de showroom staan, al is het voor een halve dag? Dat weet ik nog niet. Ik vind het namelijk wel belangrijk om zoiets als een showroom te hebben, zodat ik potentiële klanten binnen kan halen, wat ik niet kan doen als ik een beveiligingssysteem aan het installeren ben. Het is belangrijk voor mijn klanten om de ‘look and feel’ te hebben met de verschillende producten.

Het is een keuze die ik moet overwegen. Het is een luxe positie, gelukkig. Eind dit jaar moet ik beslissen welke kant ik opga. Ga ik verder zoals ik nu bezig ben? Of wil ik groter worden en huur ik anderen in om een gedeelte van mijn werk te doen, zodat ik wel minder ga verdienen maar meer tijd heb met mijn gezin? Waarschijnlijk dat laatste. Maar toch.. eind dit jaar hak ik waarschijnlijk de knoop door.”

Hoe ziet jouw werkdag er uit?
“Nou, voordat de zaken gingen zoals ze nu gaan en ik nog geen bedrijfsbusje had, bracht ik mijn oudste dochter naar de crèche en mijn vriendin naar werk en op weg naar werk dronk ik een lekker kopje espresso en ontmoette ik mensen. Dan begon de werkdag. Ik begon met plannen wat er gedaan moest worden die dag.

De ene dag moest ik iets installeren bij iemand, de andere dag werkte ik ergens waar wifi was, op de laptop aan mijn website of aan de planning van een opdracht. Het verschilde per dag. Tegenwoordig, met mijn eigen bedrijfsauto, drink ik nog altijd mijn espresso in de ochtend, want ik kan niet zonder mijn espresso haha, Maar ik heb het drukker en kom ik steeds vaker later thuis dan voorheen.”

Wie is jouw held/heldin als het om het leven of het ondernemen gaat?
“Ik heb nooit echt een held gehad in mijn leven. Maar tijdens mijn reizen over de wereld heb ik wel mensen ontmoet die me hebben geïnspireerd, van de rijkste tot de armste. Het enige wat ik zeker heb geleerd is dat als je iets wilt laten gebeuren, laat het dan gebeuren door je eigen inzet. Ga niet hopen dat iemand anders je zal helpen om het voor je te realiseren.”

Wat doe je het liefst als je niet aan het werk bent?
“Tijd spenderen met mijn gezin: mijn vriendin en mijn twee dochtertjes. Gezellig een drankje doen en omgaan met vrienden en vissen, iets wat ik pas ben gaan doen sinds ik hier woon. Ik ga ook graag diepzeeduiken. Iets wat ik de laatste tijd weer heb opgepikt. Nachtduiken ook, te gek joh!”

De Italiaan Luigi Scuotto is eigenlijk professioneel danser (Latijns-Amerikaans Stijldansen / Latin Ballroom Dance). Hij reisde de wereld af om dansles te geven en als jurylid danscompetities bij te wonen. Nu is hij eigenaar van ‘501SeCur – Security Operation Center’, een bedrijf in beveiligingssystemen.

Info: www.501secur.com / Facebook @501SeCur / Instagram @501secur.

0Shares
Stuur ons een bericht:

Start typing and press Enter to search