VandeStreek Bier – deel 4

Je moet gewoon doen en gaan

Een jaar lang mochten wij meekijken met Ronald en Sander van de Streek. Twee bierbrouwende broers met grootse plannen! Het bedrijf dat ooit als hobby begon in een flatje in Utrecht, moest nu een eigen brouwerij krijgen. Voor de laatste keer zoeken we de twee mannen op. Is de droom werkelijkheid geworden?

THE EAGLESNEST

Waar we normaal verwelkomd worden in het plattelandse Harmelen, zien we Ronald en Sander nu op een heel andere plek. Midden in een lege loods in het Utrechtse Overvecht wordt de bekende tafel met de bijbehorende houten banken klaargezet. Trots kijken ze over het nieuwe imperium uit. In deze loods zal over twee maanden het eerste bier gebrouwen gaan worden. We worden via een ladder het dak van het kantoortje op gestuurd, waar we een mooi overzicht over de lege hal hebben. ‘The Eaglesnest’ zoals ze het zelf noemen. Maar zou er geen nieuwbouwpand komen? “Vanaf het begin van 2016 zijn we bezig geweest met nieuwbouw. Op een gegeven moment duurde dat gewoon te lang”, vertelt Ronald. Op basis van de tijdlijn in het door ons gemaakte plan, zijn we aan het werk gegaan. Om die tijdlijn aan te houden, hadden de broers een deadline gezet: op 1 oktober 2016 zou er een bouwvergunning of een huurcontract voor een bestaand pand zijn. Binnen één dag hebben Ronald en Sander vier panden bekeken. Hun oog viel op één van de oudste panden op een industrieterrein in de wijk Overvecht. “Dit is zo’n karakteristiek halletje”, vertelt Ronald terwijl hij trots knikkend rondkijkt.

Advertorial

JEUK

Nadat de broers een jaar lang hard aan de droom hebben gewerkt, begint het nu wel echt te voelen. “We hebben nog twee maanden de tijd om hier alles klaar te maken. Er moet nog heel veel gebeuren” vertelt Sander. En er gebeurt nu ook veel. Het is in de grote hal soms lastig elkaar te verstaan door de twee bouwvakkers die druk aan het lassen, slijpen en zagen zijn. “Er moet nog een deel vloer worden gestort, het leidingwerk voor stoom, gas, CO2 moet worden aangelegd. Volgende week gaan we de flessenvuller ophalen in Duitsland”, somt Sander hun to-do-lijstje op. “Maar ik ben heel tevreden met waar we nu staan, hoor”, zegt Ronald. “We waren vorige week in China om bij de brouwketels kijken en dan begint het echt te jeuken.”

Enthousiast laten Ronald en Sander de 3D-tekening zien van het pand. De hoge tanks moeten precies tussen het staalframe van het plafond passen. “Het is hier iets meer dan zes meter hoog en die tanks zijn zes meter; ze zeggen dat het dus zou moeten passen”, vertelt Ronald. Verder wordt er een speciale vloer voor het brouwhuis gestort en komen er een kantoor en ontvangsthal voor bezoek. “Vanuit daar kunnen we bier verkopen en we kunnen om de zaterdag bijvoorbeeld een rondleiding geven met een proeverij erbij. Nodigen we ook een leuke chefkok uit”.


“We hebben nu een vette hal met meer vloerruimte dan dat we in de geplande nieuwbouw gehad zouden hebben”


Als we de broers vragen naar de tegenslagen die ze zijn tegenkomen in hun reis naar de eigen brouwerij, blijft het even stil. “Achteraf is de nieuwbouw die niet doorging een blessing in the skies,” vertelt Ronald. “We hebben nu een vette hal met meer vloerruimte dan dat we in de geplande nieuwbouw gehad zouden hebben”. Toch worden de nadelen ook wel gezien door de mannen. De verbouwing moeten ze zelf betalen en bij de nieuwbouw was er meer vrijheid geweest voor bijvoorbeeld het aanleggen van extra leidingen. Een tegenvaller willen ze dit echter niet noemen. Als er tegenvallers zijn, dan moeten die nog komen. Er kan natuurlijk nog van alles misgaan.

 

DOORGAAN

Waar staan de brouwende broers over vijf jaar? “Ja, dan zijn we failliet”, grapt Ronald. Door de snel groeiende markt van het zogeheten craftbeer is de toekomst voor Ronald en Sander ook nog onduidelijk. “We willen gewoon lekker bier maken”, zegt Sander met een grote lach op zijn gezicht. “Ja, lekker die tanks vol brouwen en dat wij dan als meest kwalitatieve brouwerij uit de regio een belangrijke rol in de bierwereld gaan spelen”, gaat Ronald verder. Maar ze realiseren zich maar al te goed dat onderuitzakken wanneer de brouwerij klaar is, geen optie is. Het blijft hollen, rennen en vliegen en veel, heel veel brouwen…

Dat de interesse in de bijzondere biertjes van de broers zal afnemen, geloven Ronald en Sander niet. Ronald verklaart hun optimisme met een voorbeeld: “Het is net als met kip. Als je plofkip gewend bent en ineens een ander speciaal kippetje eet die malser en sappiger is, dan blijf je natuurlijk daarbij. Je gaat niet ineens terug naar de goedkope, minder lekkere kip. Dat geldt ook voor bier; als je meer smaak en een intensere beleving bent gewend, dan kom je daarvan niet zomaar terug”.

VandeStreek bier

TOEKOMST

Het is Ronald en Sander gelukt om de volgende grote stap in hun carrière te maken. Met het aannemen van ex-stagiair Jorik als eerste werknemer, zijn de broers dan ook officieel geen ZZP’ers meer. De mannen hebben nog wel een aantal laatste tips voor ondernemers die op hetzelfde punt staan, als zij een jaar geleden. “Wees flexibel”, zegt Ronald. “Reken jezelf niet te snel rijk”, vult Sander hem aan. “In alles wat we gebudgetteerd hebben, leek alles de goede kant op te vallen.” “Maar bovenal: je moet gewoon gaan. Je moet gewoon dóen en gáán”, besluit Ronald.


“Om ons bier op de kaart te krijgen, kunnen wij het zelf het beste verkopen”


Je bedrijf laten groeien, betekent ook je afzetmarkt vergroten. “We zitten nu in een luxepositie: alles wat we maken, krijgen we ook zonder veel moeite verkocht. Met de eigen installatie gaan we natuurlijk meer brouwen en dat betekent dat we ook via nieuwe kanalen ons bier moeten gaan verkopen” vertelt Sander. “Wij gaan zelf actief de markt op en persoonlijk contact hebben met onze klanten. Om ons bier op de kaart te krijgen, kunnen wij het zelf het beste verkopen”.

Bij craft beer gaat het om ambacht, de beleving en liefde voor het vak. “Als brouwer wil je hierbij ook gewoon zelf nieuwe bieren maken, uit de probeersels ontstaan namelijk weer nieuwe vaste bieren die zorgen dat je voorop kan blijven lopen in de markt”, aldus de broers. Hiermee blijven ze doen wat ze leuk vinden en blijven ze betrokken bij de kern van hun ambacht. Daarnaast zijn de jongens van plan om hun naam meer bekendheid te geven door zelf evenementen te organiseren die echt bij hen passen. ”Alles wat we doen moet het merk vandeStreek bier dragen, we moeten dus niet alleen financieel maar ook persoonlijk in het merk blijven investeren”, vertelt Ronald. “Daarbij is het belangrijk dat we blijven vernieuwen”.

WAT KUNNEN WE VERWACHTEN?

Ronald en Sander laten zich niet snel uit het veld slaan. Ieder probleem of iedere uitdaging benaderen zij met een bepaalde nuchterheid. Waar ze ooit begonnen in de keuken van hun flatwoning, daar staan ze nu aan de vooravond van een eigen brouwerij in Utrecht. Met de snelheid en de vastberadenheid van de broers zullen de ketels begin 2017 in hun eigen pand in productie gaan.

e-mail: info@vandestreek-bier.nl | website: www.vandestreek-bier.nl

4Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search