Review zakenagenda 2018

Een nieuw jaar, een nieuwe agenda!

Op de redactie van ZTalks vroegen we een aantal business agenda’s aan om die te onderwerpen aan een consumententest. De goedkoopste was € 11,95, de duurste € 49,95. Testpanel: coördinator Christol de Lang, artdirector Ingrid van den Oever en eindredacteur Eva de jong.

Tekst en fotografie: Eva de Jong

We vroegen willekeurig agenda’s aan, maar wel speciaal voor ondernemers. Zakenagenda’s dus. En het grappige is, toen ze één voor één ter redactie arriveerden, waren sommigen verpakt als cadeautjes, in roze tasjes met strikken, of in vloeifolie. Heel vrouwelijk dus. De meeste agenda’s bleken ook gericht op vrouwen.

Bij de Zakenmam zegt de naam het al. Verder is niet alleen de kaft zuurstokroze met gouden letters, ook is de binnenkant rijkelijk geïllustreerd met bloemen. Doelgroep: de Nederlandse zakenvrouw en moeder. Beetje jammer dat het dan weer in het roze moet, vinden Ingrid en ik. Waarom geen stoerdere look? Christol heeft er minder moeite mee; “Hij valt wel op.”

Wat Christol het meest interessant vindt, is de bullet journaling. “Joh, dat is helemaal hot! En dat wil ik graag leren. Ik heb namelijk altijd duizend briefjes en boekjes waar ik gek van word.” Bullet journaling is simpel gezegd een systeem om door middel van bullets te noteren wat je allemaal moet doen, en wat je niet gedaan hebt door te schuiven naar een week later.

Ingrid vindt het weer handig dat de dagen in uren uitgeschreven staan omdat ze als vormgeefster veel post op onze site en social media. Een minpuntje vindt ze dat in de jaarplanner geen dagen staan, alleen getallen. “Hoe weet ik nou of dat een maandag is?”

Saillant detail: in de kaft staat een stempel met het nummer van het exemplaar: 333 van de 1000. Een leuk detail, je hebt toch het gevoel dat je een collectors item in handen hebt. We zijn het er alle drie over eens: mooie en handige agenda voor op je bureau, maar niet voor in je handtas.

zakenmam agenda
organizing agenda
organising agenda

Planpoint agenda en Organizing agenda

De Planpoint agenda en de Organizing agenda lijken op het eerste gezicht identiek. Hetzelfde kleine formaat (handig voor in de tas), met ringband en een nietszeggende foto uit een woontijdschrift op de omslag. Maar de één is van Vivianne Broekman en de ander van Zamarra Kok. Het gerucht bestaat dat het twee vriendinnen waren die samen een agenda bedachten en toen ruzie kregen. Met twee boekjes tot gevolg.

Beide agenda’s hebben planners op het gebied van budget, huishouden, opruimklussen en werkafspraken. Al is de Planpoint agenda iets meer op het gezin gericht met een lijst van seizoengroenten en fruit, schoonmaakschema’s en stickers met huishoudelijke klussen. Wat wij een beetje gênant vinden voor als je bij een klant zit die ‘vriezer ontdooien’ en ‘koffiezetapparaat schoonmaken’ in je agenda ziet staan. Beetje Libelle-achtig. Voor vrouwen die van scrapboeken houden.

agenda essentialiving
purpuz agenda
milly pie agenda
de vrolijke agenda 2018

Essentialiving agenda: een lifecoach

De Essentialiving agenda is een grote overzichtelijke bureauplanner met grijze stofkaft en zilveropdruk. De vormgeving is rustig, sober en grijs om je niet af te leiden. Dat kun je saai vinden, maar Christol vindt het juist een serieuze agenda, voor mensen die goed willen leren plannen. Ondersteunend en actief. De dagen zijn in uren uitgespeld. Wat mijn collega’s handig vinden, maar mij niet zoveel doet.

Deze Engelstalige agenda presenteert zich als een lifecoach met een balance creator om je eigen dagelijkse routine te leren begrijpen en pagina’s met notes, thoughts and doodles. Maar ook met spreuken als Grattitude is the best attitude en kleurplaten voor de broodnodige ‘zenmomenten’. Wat ik top vind: de wekelijkse recepttip (recept is te downloaden via de site)! Zo hoef je je nooit meer af te vragen: wat moeten we nú weer eten?

Purpuz agenda: plan je toekomst

Je hebt een goed plan, een mooi voornemen en je haalt het niet. De Purpuz wil dit voor je oplossen. Deze grote zware jongen – ook met grijze omslag – heeft de ambitie om jou te helpen met het stellen, plannen en bereiken van jouw doel. En dan het liefst in een inspirerende omgeving van zachte grijze en aubergine kleuren. Met een matrix, week- en maandplanning, deadlinetips, afspraken, werkboek en ‘vragen aan jezelf’.

De Purpuz is minder saai dan de Essentialiving, er valt meer te bladeren en te kijken. Voor de nodige ontspanning zijn er natuurfoto’s en spirituele spreuken die aan Johan Cruijff doen denken, zoals: Nothing changes if nothing changes. Erg handig vind ik de wekelijkse hoeveelheid ruimte voor notities –to do’s.. Het motto van deze planner: kijk terug, sta stil bij het heden en plan je toekomst.

Milly Pie: voor de ‘101 dingen vrouw’

De Milly Pie is een feest voor het oog! Om te beginnen kun je uit verschillende creatieve omslagen kiezen; van roze olifanten, rode kreeften tot zilveren ruiten of zwart-witte zebra’s. De naam Milly Pie is een zoete verbastering van het Engelse ‘millipede’ (duizendpoot). Voor … a women who wants to do 101  things at the same time. But also wants to live the good sweet life. 

De planner van Milly Pie biedt je een simpel overzichtelijk plansysteem waardoor jij gegarandeerd je focus kan houden. Hierdoor werk je productiever en vind je een balans in al die 101 dingen die je nog graag wilt doen. Als je de agenda opent, valt er een notitieboek uit, geen dunne maar een lekkere dikke zonder teksten waar je fijn in kan krabbelen.

Wat verder opvalt is dat de Milly ongedateerd is, je kunt er elk moment van het jaar mee starten. Ze heeft een ringband en de linnen versie bevat een opbergvak voor het bewaren van iPad, knipsels, bonnen etc. Verder met lijsten als braindump, taken die je elke dag moet doen, shoplijsten, to-do-lijstjes, notities, verjaardagslijsten.

Vrolijk business agenda

Deze frisse lichte business agenda (in wit en geel) is een Engelstalige agenda voor ondernemende vrouwen die van soberheid en stijl houden en zich bezighouden met groei en ontwikkeling. De agenda heeft een speciaal concept: de Ginkgo Biloba, de op één na oudste Ginkgo boom van Nederland. Hij staat in de Hortus in Harderwijk en de makers van de agenda kijken er iedere dag op uit. Vandaar. De herfstblaadjes van de Ginkgo Biloba werden gefotografeerd voor de omslag.

Verder met ruimte voor notities bij het weekoverzicht, quotes over natuur, inspiratie, ontwikkeling, spiritualiteit en geluk, natuurbeeld, een dankbaarheidsreminder, dik papier tegen doorschijnen, extra ‘note to self’ notitieruimte (bemoedig jezelf!) en een opbergpocket achterin (in parelmoer druktinkt).

Gek…

Tot slot, wat wij misten bij álle agenda’s is ruimte voor adressen! In de vorm van extra pagina’s of een los boekje achterin, of wat dan ook. Doen we daar niet meer aan? Of wordt er gedacht dat iedereen alleen nog maar mailt vanuit huis en nooit meer ergens langs gaat?

Milly Pie agenda € 49,95
https://millypie.nl/

Vrolijk business agenda € 17,90
www.studiovrolijk.nl

De Essentialiving planner € 29,95
www.bol.com 

Purpuz planner € 34,95
www.purpuz.com

Planpoint agenda (Vivianne Broekman) € 14,95
www.plan-point.nl

De organizing agenda (Zamarra Kok) € 11,99
www.zamarra.nl

Zakenmam agenda € 35,-
www.mylovelynotebook.nl

 

 

Stuur ons een bericht:

Start typing and press Enter to search