Wat wordt de Domtoren van de 21e eeuw?

Column Erik Stam

 

Wist je dat de Domtoren gebouwd is door zzp’ers? De harde kern van de bouwploeg bestond uit slechts vijftien man, die daar dan wel dertig tot veertig jaar aan bleef werken. De rest was allemaal zzp’er, zij werden ingehuurd als ze nodig waren.

Ben je wel eens in de Domtoren in Utrecht geweest? Het bouwen van deze hoogste toren van Nederland was letterlijk een levenswerk van eenenzestig jaar (1321-1382). Het is een duurzame innovatie gebleken, die al bijna zeven eeuwen standhoudt!

Er is in de tussentijd heel wat veranderd in de Nederlandse economie. Wat is gebleven, of beter gezegd weer is teruggekomen, is de grote rol van zzp’ers. De harde kern van de bouwploeg van de Domtoren bestond uit slechts vijftien man, die daar dan wel dertig tot veertig jaar aan bleef werken. De rest van de bouwploeg was allemaal zzp’er; zij werden ingehuurd als ze nodig waren. Het lijkt wel veel op de huidige arbeidsmarkt: een kern met een vast contract en een flexibele schil van zzp’ers.

Advertorial

Robots in de bouw?

De zzp’ers van nu hebben echter veel meer mogelijkheden dan die van een paar eeuwen geleden. Ze hebben een veel hoger opleidingsniveau en met nieuwe technologie is er in de 21e eeuw veel meer te bereiken dan in de 14e eeuw. Kijk maar eens naar de bouw: met een platform zoals Werkspot kunnen nu diverse soorten vraag en aanbod sneller bij elkaar gebracht worden.

De bouw is veel meer versnipperd geraakt: een toonbeeld van de zogenaamde klusjeseconomie, waarin allerlei taken (taxidiensten, schoonmaken, reparaties) tegenwoordig via platforms worden geregeld. Toch blijft technologische vernieuwing en productiviteit achter in de bouw. Sommigen vrezen dat op niet al te lange termijn robots het werk in de bouw zullen overnemen.

Nu, en nog meer in de toekomst, zullen we moeten samenwerken mét technologie om hoogwaardige en duurzame innovaties te realiseren. Wat wordt de Domtoren van de 21e eeuw?

Prof. dr. Erik Stam
Hoogleraar Strategy, Organisation & Entrepreneurship Utrecht Universitiy School of Economics – U.S.E

0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search