GROEIEN ZONDER LOONSLAVEN – Column Erik Stam

“Ik wens je veel personeel toe.”

Prof. dr. Erik Stam
Hoogleraar Strategy, Organisation & Entrepeneurship
Utrecht University School of Economics – U.S.E.

De Kamer van Koophandel bracht in februari het rapport ‘zzp-dynamiek 2017‘ uit. Het geeft een gedetailleerd beeld van de inmiddels 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland. Op social media werd het rapport positief ontvangen door zzp’ers: eindelijk een rapport dat laat zien dat zzp’ers samenwerken, innoveren en groeien. Dat laatste natuurlijk in omzet, anders ben je geen zzp’er. Tegen je concurrenten zeg je: “Ik wens je veel personeel toe.” Personeel staat immers gelijk aan zorgen en ellende. En loonslaaf wil je ook niet worden.

Advertorial
Language Lover

De vraag is wel hoe je als kleine onderneming zonder personeel, toch kan groeien. Het rapport laat zien dat dit niet onmogelijk is: bijna de helft van de zzp’ers heeft in de afgelopen drie jaar haar omzet zien groeien, en 14 procent toont zelfs meer dan 20 procent omzetgroei in een jaar tijd. Ook innoveert bijna de helft van de zelfstandig ondernemers.

Dubbel lastig voor zzp’ers

Er lijkt zich een nieuw Nederlands groeimodel af te tekenen, waar bedrijven niet meer groeien wat betreft het personeel, maar wel in omzet en productiviteit. Waar zzp’ers waarde creëren door samen te werken. Weer eens wat anders dan al die aandacht voor scale-ups (startende bedrijven in een volgende fase).

Ik zou het graag geloven, maar daar ben ik geen wetenschapper voor. Weliswaar zijn er veel zzp’ers die innoveren, samenwerken en groeien in omzet, maar doen zij dat beter dan bedrijven mét medewerkers? Als je als zzp’er je omzet wilt laten groeien, is innovatie van groot belang. Echter, bedrijven mét medewerkers blijken veel vaker effectief te kunnen samenwerken dan zzp’ers: je hebt een bepaalde omvang nodig om goed te kunnen samenwerken en dat is dubbel lastig voor zzp’ers. Die hebben samenwerking juist nodig, omdat ze vaak niet intern de kennis en vaardigheden hebben om succesvol te innoveren.
Hier is dus werk aan de winkel.

Leren effectief samen te werken, samen meer zijn dan de som der delen is voor zzp’ers nog een grote uitdaging. Maar als die uitdaging succesvol wordt aangepakt, zou dat nieuwe Nederlandse groeimodel wel eens dichtbij kunnen komen. Een groeimodel zonder loonslaven, mét samen-werkers.

 

2Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search