De battle – wapenbezit in Amerika

Marco versus Laura #1

Obama wilde wapenbezit aan banden leggen, Trump is een fervent voorstander van wapenbezit. Wij vroegen twee van onze bloggers een battle aan te gaan over dit onderwerp: Marco van den Doel (Obama-aanhanger) en Laura van Esveld (Trump-aanhanger) kruisen de pennen!

Online communicatieadviseur Marco van den Doel:

Advertorial

‘Wapenbezit moet verboden worden!’

Aurora, Newtown, Sutherland Springs en Las Vegas. Het zijn enkele plaatsen die de laatste jaren in het nieuws kwamen door schietpartijen waarbij veel doden vielen.

Het dragen van (vuur)wapens is verankerd in de Amerikaanse Grondwet. Het tweede amendement geeft elke Amerikaan het recht om een wapen te dragen. Het amendement werd opgenomen in de tijd dat Amerika nog voor een groot deel een onontgonnen land was. De pioniers die naar het westen trokken, wilde wapens hebben om zich te beschermen tegen de indianen en wilde dieren.

Maar anno 2018 komen vuurwapens vooral in het nieuws omdat ze bloedbaden aanrichten en er onschuldige burgers sterven. Er zijn nu meer vuurwapens in Amerika dan mensen. Elk jaar vallen er meer dan 33.000 doden door vuurwapengeweld.

Groei aantal vuurwapens

Amerika is de grootste wapenproducent ter wereld. De verkoop van het aantal vuurwapens groeit nog steeds. Sterker nog, na elke schietpartij ‘schiet’ de verkoop van wapens omhoog. Mensen zijn bang dat de overheid na een schietpartij hun rechten wil inperken. Men koopt ook steeds zwaardere wapens. Semi-automatische wapens zijn gewoon voor iedereen verkrijgbaar.

Waarom wordt er niets gedaan om het vuurwapengeweld tegen te gaan? Vuurwapens en strengere regels zijn een gevoelig onderwerp. Elke politicus die iets wil doen aan de mass shootings vindt de machtige wapenlobby tegenover zich, en elke president bijt zich er op stuk. De National Rifle Association (NRA) oefent grote druk uit op politici om tegen een wapenverbod te stemmen. Elke politicus die oproept tot een verbod op vuurwapens pleegt in feite politiek zelfmoord.

Een eenvoudige wet om zogenoemde background checks in te stellen kwam niet door het Congres. Dit betekent dat iemand die een strafblad heeft geen (vuur)wapen mag kopen, alleen is dat niet te controleren. Degene die geen wapen mag hebben, leent het gewoon van zijn buurman.

Wapens leveren banen op

Bovendien levert de wapenindustrie veel werkgelegenheid op en zijn wapenwinkels vaak in handen van zelfstandige ondernemers. Het is een industrie waar miljarden dollars in omgaan. Om precies te zijn: de totale omzet is 13,5 miljard en er worden jaarlijks meer dan 10 miljoen vuurwapens gemaakt. Er werken meer dan 250.000 mensen in de wapenindustrie en een verbod op (vuur)wapens zou betekenen dat veel mensen hun baan verliezen.

Volgens de NRA zijn wapens niet het probleem. De organisatie zegt al jaren: ‘Guns don’t kill people, people kill people’, wat een belachelijke redenering is, want het is allang een feit dat er een directe relatie is tussen de hoeveelheid wapens in een land, en het aantal doden dat er valt (zie tabel).

Dan hebben we het nog niet eens gehad over het aantal zelfmoorden met een vuurwapen. In Amerika zijn dat er 20.000. Elk half uur pleegt een Amerikaan zelfmoord met een vuurwapen. Het is de meest gebruikte methode in de VS om zelfmoord te plegen In woningen waar een vuurwapen is, vinden meer zelfmoorden plaats en in gebieden met veel vuurwapens is het aantal zelfdodingen hoger.

De waarheid is bitter: vuurwapens maken zelfmoord te makkelijk. Je hoeft niks voor te bereiden of te organiseren en je kunt het gewoon thuis doen. Deze zelfmoorden gebeuren vaak in een opwelling en lukken bijna altijd; 85%.

Strengere regelgeving

In Nederland vallen 0,5 doden per 100.000 inwoners door vuurwapengeweld. In Amerika zijn dat er 10,2 per 100.000 inwoners. Minder vuurwapens zorgt voor minder slachtoffers. En daarom moet wapenbezit verboden worden.

De industrie zorgt voor veel werkgelegenheid en het draagt veel bij aan de economie, maar weegt dit op tegen alle doden die er vallen? Nee! Door wapenbezit te verbieden en hier strengere regelgeving aan te koppelen, daalt het dodental en vallen er minder onschuldige slachtoffers.

Maar bij de Amerikaanse politiek ontbreekt de wil en moed om wapenbezit te verbieden en met regelgeving te komen. De politiek wordt gegijzeld door een machtige wapenindustrie. En daarom is een verbod op (vuur)wapens vooral een politiek probleem.

Top 10 wapenrijke landen

  1. Verenigde Staten 88,8 wapens op de 100 inwoners
  2. Jemen, 54,8 wapens op de 100 inwoners
  3. Zwitserland, 45,7 wapens op de 100 inwoners
  4. Finland, 45,3 wapens op de 100 inwoners
  5. Servie, 37,7 wapens op de 100 inwoners
  6. Cyprus, 36,4 wapens op de 100 inwoners
  7. Saoedi-Arabie, 35 wapens op de 100 inwoners
  8. Irak, 34,2 wapens op de 100 inwoners
  9. Uruguay, 31,8 wapens op de 100 inwoners
  10. Zweden, 31,6 wapens op de 100 inwoners

Online marketeer Laura van Esveld:

‘Een wapenwet die massamoord voorkomt? Een ongefundeerd hersenspinsel!’

Er zijn tien landen in de wereld waarbij de kans om te komen sterven in een mass public shooting groter is dan in de Verenigde Staten. Wat die tien landen met elkaar gemeen hebben? Ze liggen allemaal in Europa…

In lijstaanvoerder Noorwegen zijn tussen 2009 en 2015 zo’n 1.888 per 1 miljoen personen omgekomen ten gevolge van zo’n publieke schietpartij. Ter vergelijking: In de Verenigde staten waren dat er in dezelfde periode 0.089 per 1 miljoen.

De gedachte dat Europa-achtige wapenwetten tragische evenementen zoals die in Aurora, Newtown, Sutherland Springs en Las Vegas plaatsvonden, zouden voorkomen is een ongefundeerd hersenspinsel.

Junkfood en auto’s

In de top 10 van meest voorkomende doodsoorzaken in Amerika is geen wapenteken te bekennen. Wat wel prominent aanwezig is? De gevolgen van junkfood en autorijden.

Junkfood, gebrek aan beweging en een ongezonde leefstijl doden meer Amerikanen per jaar dan alle wapens bij elkaar. Moeten ze McDonald’s verbieden? Dat suiker net zo verslavend werkt als cocaine is al lang en breed bewezen, maar waar start en stopt de politieke inmenging?

De wetteloosheid is zwaar overtrokken

En hoewel het lijkt alsof je op iedere hoek van de straat zomaar een wapen kan kopen;  niets is minder waar. De bestaande wapenwetten zijn wel degelijk gericht op het voorkomen van kwade intentie en toegang tot het gereedschap om dit te bewerkstelligen.

Zo zijn automatische wapens en 50-kaliber wapens net zo verboden als in ons eigen Nederland. In verschillende staten is het verplicht een vergunning te hebben als je een wapen, uit het zicht, zou willen dragen. Aan zo’n vergunning zitten voorwaarden en voldoe je niet aan deze criteria? Dan wordt de vergunning niet verstrekt.

Illegale wapenhandel

Waar de echte schoen wringt is in het illegale circuit. Eric Harris en Dylan Klebold (de schutters op Columbine High School) verkregen hun wapens illegaal en met hun nog vele andere schutters sindsdien. Na hun nog vele schutters volgend, ongeacht of wapens verboden zijn of niet.

Het zijn niet de law abiding citizens op een jaarlijkse jachttrip die een gevaar voor de samenleving zijn. Zij ervaren de vrijheden die Amerika hun gegeven heeft om een hobby te beoefenen.

De illegale wapenhandel floreert, overal. Een gevolg van armoede, slechte educatie en mentale gesteldheid. De deïnstitutionalisatie van geestelijk zieke personen maakt van Amerika een speeltuin voor slechte intenties.

Het recht om jezelf en je gezin te beschermen

“Take guns from good people and bad people have target practice” – Trump

Ik geef toe, deze uitspraak liet me in eerste instantie een beetje schrikken. Het beest is los, een burgeroorlog staat voor de deur. Maar naarmate ik hem meer op me in liet werken en de situatie probeer te betrekken op mijzelf als persoon, merkte ik dat er een sterke kern in schuilt.

Wat is de veiligheid van je gezin waard? Vergeet niet, Amerika huist ruim 327 miljoen inwoners (versus ca 17 miljoen in Nederland). We kijken allemaal het nieuws en feit is dat 327 miljoen mensen meer nieuws genereren dan 17 miljoen. Een mass shooting zal, net als een vliegtuigongeluk altijd meer aandacht in de media krijgen dan een autoongeluk op de A1 of een roofoverval op een tankstation.

De Amerikanen zijn veel meer gericht op het gezin dan wij Nederlanders dat zijn. Het gemeenschapsgevoel wordt door de massa en diversiteit binnen de samenleving steeds moeilijker. Armoede en verslaving drijft in een grotere gemeenschap meer mensen tot het uiterste.

Moeten we de rest van de gemeenschap verbieden zich daartegen te beschermen zolang er nog geen oplossing is voor de kern van het probleem?

 

0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search