Dertigers dilemma

Je bent dertig en je weet niet wat je wilt …

De dertiger van nu bengelt boven een kloof. Een kloof tussen het maakbare ideaal en de rauwe realiteit. We leven nou eenmaal in een maatschappij waarin veel te kiezen valt, en het hebben van al die keuzes leidt tot stress. Coach Paula Snippe begeleidt dertigers bij het overbruggen van de kloof en het doorbreken van het dilemma.

Auteur Paula Snippe

Ik weet niet wat ik wil. Wat doe ik nu de hele dag, is dat wel zinvol? Is hij/zij wel de perfecte partner voor mij? Wil ik kinderen, en wanneer? Ik wil voldoening in mijn werk, maar welke baan past bij mij? De balans tussen privé en werk is niet goed, maar hoe dan wel? Ik wil minder stress, wat moet ik anders doen? Ik wil graag werken aan mijn zelfvertrouwen, maar hoe?

Een greep uit de coachvragen van mijn cliënten, de hoogopgeleide dertigers. Verstrikt in levensvragen en levensbepalende keuzemomenten. Een toepasbare metafoor is de wens om een kloof te overbruggen. Een kloof tussen wat ze enerzijds graag zouden willen bereiken en anderzijds wat ze werkelijk dagelijks beleven en ervaren.

Maar hoe haal je de overkant van die kloof als je vastzit in overtuigingen en verschillende beren op de weg ziet? Ik denk dat het voor iedereen haalbaar is om zijn dromen te realiseren en de overkant van de kloof te bereiken, omdat ieder mens alle benodigde middelen in huis heeft. Mits je jezelf de juiste vragen stelt en bereid bent te investeren in jezelf!

Topdrukte leidt tot onrust

Hoe komt het toch dat de hoogopgeleide dertiger van nu massaal vastloopt, terwijl de vorige generaties dit niet leken te kennen? De verklaring is vrij simpel. De levensbepalende keuzemomenten vonden voor vorige generaties verspreid in hun leven plaats. Voor de huidige generatie komt het allemaal samen in hun dertiger jaren, wat resulteert in een topdrukte van het leven.

De vorige generaties trouwden en kregen hun eerste kind zo tussen de twintig en vijfentwintig jaar. Nu krijgt de Nederlandse vrouw haar eerste kind op een leeftijd van 29,8 jaar. Bij hoger opgeleiden ligt de leeftijd nog hoger. Het moment van carrière maken en het kopen van een huis is in de tijd juist naar voren gegaan, richting de dertig.

Daar komt bij dat, waar we vroeger pas rond de vijftig onszelf bovenaan de Maslow-pyramide bevonden (de fase van zelfontplooiing en de beantwoording van levensvragen), we dit tegenwoordig al in de dertig bereiken. Niet zo verwonderlijk lijkt me dat deze topdrukte, op zijn zachtst gezegd, tot onrust leidt. Luxeproblemen? Wellicht, maar ze kwellen een hele generatie. Menig dertiger zoekt daarom de hulp van een coach.

De weg naar geluk is maakbaar, maar wat als je de verkeerde keuze maakt?

Het gras bij de buren

We leven in een maatschappij waarin veel, heel veel te kiezen valt. Veel keuzemogelijkheden leidt tot stress, want wat als je de verkeerde keuze maakt? De overtuiging heerst dat de weg naar geluk maakbaar is, als je maar de juiste keuzes maakt. Dat een perfect leven te realiseren valt, als je maar de juiste keuzes maakt. Dit zorgt ervoor dat we alles willen, of moeten.

Dat we het met z’n allen al zo vroeg in ons leven goed hebben, de één nog succesvoller dan de ander, zien we dagelijks op social media voorbij komen. Dit geeft bewust en onbewust spanning. Jezelf met een ander vergelijken, waarbij het gras bij de buren altijd groener lijkt, is niets nieuws. De drang om onszelf te ‘evalueren’ en te ‘beoordelen’ zit in ons.

Door social media krijg je alleen wel heel veel te zien om je mee te vergelijken en dus om je minder door te voelen. Extra vervelend als je je begeeft in de piekfase van je leven waarin belangrijke keuzes worden gemaakt.

Een overvloed aan keuzes en de drang naar de perfectie zorgen er gek genoeg voor dat dertigers niet meer weten wat ze willen, wat ze leuk vinden, waar ze blij van worden, waar het hart sneller van gaat kloppen. En dus willen ze alles, waardoor ze vastlopen, óf maken ze geen keuze en stellen ze alles uit.

burnout

De burn-out als keerpunt

Het resultaat is twijfel, onzekerheid en zoals een cliënt van mij het omschreef; ‘onrust in het hoofd’, met als gevolg weinig zelfvertrouwen, stress, overspannenheid, angstklachten of een burn-out.

Mensen die bovengemiddeld perfectionistisch en loyaal aan hun baas zijn, hebben het grootste risico op een burn-out. Deze eigenschappen zie je vaak terug bij hoger opgeleide vrouwen. Vandaar dat zij relatief vaker dan mannen hiermee te maken krijgen.

Op dat moment verschrikkelijk om mee te maken, maar achteraf bezien één van de grootste ‘cadeaus’ in je leven. Het zorgt namelijk voor bewustwording, de wens tot veranderen, tot groei, ontwikkelen, stappen zetten, een keerpunt in je leven. Of zoals ‘Loesje’ het zo mooi zegt: Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen, voordat je het kunt zijn.

Veel dertigers zijn zzp’er

Het aantal dertigers dat werkt als zzp’ers blijft flink groeien. Ik snap die groei heel goed. Zelfstandigheid geeft de mogelijkheid om aan een business te bouwen zoals jij het wilt, dat past bij hoe jij wilt zijn. Om zelf je pad te kiezen, om vrijheid, werk en privé te combineren zoals jij dat wilt. Precies waarom ik zelf ook mijn eigen bedrijf ben gestart.

Maar als zzp’er ben je niet ineens al je valkuilen kwijt. Want hoe verenig je in de praktijk je ambitie en ga je eindelijk werken aan wat je zo leuk vindt, in combinatie  met de wens om meer tijd door te brengen met je gezin? Een perfectionistische ‘loonslaaf’ is waarschijnlijk ook een perfectionistische ondernemer. En het kan soms eenzaam aanvoelen. Juist voor zelfstandigen, of mensen die zelfstandig willen worden, is coaching van toegevoegde waarde.

Ondernemers ervaren in de praktijk de toegevoegde waarde van sparren met een (business) coach. Het maakt ze bewust van hun blinde vlekken en nieuwe (persoonlijke) groeimogelijkheden. Door hier actief mee aan de slag te gaan, is meer omzet het resultaat. Precies wat de meeste ondernemers graag willen bereiken.

Ratio boven gevoel

De maakbaarheid van het leven, de drang naar perfectie, de verschillende keuzes die we kunnen en moeten maken, hebben in onze westerse samenleving geleid tot een volgend probleem waar ik dertigers mee zie worstelen: het verheffen van de ratio boven gevoel en intuïtie. Ratio, denken, analyseren, het hoofd, worden geassocieerd met kracht en mannelijkheid.

Terwijl gevoel, intuïtie, sensitiviteit, je buik, worden geassocieerd met spiritueel, zweverig, zwak en vrouwelijk. Maar als het gaat om belangrijke keuzemomenten in ons leven, red je het niet met alleen ratio. Sterker nog, juist het gevoel en je intuïtie geven vaak de doorslag. Ondernemers weten als geen ander hoe belangrijk intuïtie is als het gaat om succes.

Ik spreek veel cliënten die moeite hebben met het luisteren naar hun gevoelens en dit wel graag willen. Maar om te kunnen luisteren naar je gevoelens, moet je je er wel bewust van zijn. Het is niet voor niets dat yoga en mindfulness zo populair zijn onder dertigers. Deze methodieken helpen om je bewust te worden van je gevoel. Vervolgens is het flink oefenen om daadwerkelijk naar je gevoelens te luisteren.

mindfullness

Waarom blijven dertigers piekeren en zichzelf de ‘verkeerde’ vragen stellen?

Wat is jouw missie?

Als ieder mens van nature alles in huis heeft om de kloof te overbruggen en overtuigingen te pareren… waarom lukt dat dan mensen vaak zelf niet? Omdat ze in cirkeltjes rond blijven redeneren, piekeren en zichzelf de ‘verkeerde’ vragen stellen.

Kijk nog eens naar de gestelde vragen in de inleiding van dit artikel. Die vragen hebben allemaal betrekking op wat we moeten of willen DOEN. Vragen die leiden tot een oppervlakkig antwoord.

Ik stel mijn cliënten vragen over wat ze VOELEN en wie ze (willen) ZIJN. Deze vragen raken de kern van ons als mens. Ze gaan over authenticiteit, autonomie, betrokkenheid bij een ander en van toegevoegde waarde zijn. De wetenschappelijk bewezen sleutels tot het ervaren van geluk!

Niet zweverig, maar juist super concreet. Voorbeeldvragen waar ik cliënten bij help zijn: wie wil je zijn? Wat vind je belangrijk in het leven? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Waar word je blij van? Wat is jouw missie? Waar stap je graag iedere dag je bed voor uit? Waar liggen jouw capaciteiten en talenten? Wat zit er verscholen achter jouw overtuigingen?

Door oefeningen en opdrachten investeer je in jezelf, in je eigen ontwikkeling. Als de antwoorden op deze vragen gevonden zijn, is ook helder wat je anders wilt doen. Dan weet je welke baan bij je past, of je partner bij je past, of je kinderen wilt en met wie en wanneer, hoe jouw ideale balans tussen werk en privé eruit ziet en wat voor jou zingeving is! Je weet hoe jouw gewenste leven, vol zelfvertrouwen, eruit ziet.

eigentijds balans

Tips

Ten slotte wil ik hier graag een paar tips meegeven, die ik ook veel aan mijn cliënten geef:

  1. Vertrouw op je gevoel en intuïtie. Volg je hart, want dat klopt altijd!
  2. Blijf uniek, zoals alleen jij bent. Er zijn al anderen genoeg.
  3. Magic happens out of your comfort zone. Daar ligt de sleutel tot veranderen.
  4. Streef naar ervaringen, niet naar bezit en status. Tijd is een groter bezit dan geld.
  5. Omarm je angsten, overtuigingen en beren op de weg. Daag ze uit en GA!
  6. Geniet van de kleine dingen om je heen, die je al hebt. We streven vaak naar meer en meer, maar zijn blind voor dat wat we al hebben.
  7. Leef in het hier en nu!

Over de auteur

Paula Snippe is coach en econoom en begeleidt dertigers bij het doorbreken van hun dilemma’s en het realiseren van verandering in gedrag, denken, doen en gevoel. Onder de naam Moms in Business coacht zij dertigers die de stap hebben gezet of willen zetten naar hun eigen onderneming. Van businessstrategie tot praktische zaken die komen kijken bij het opzetten en runnen van een eigen bedrijf.
Paula Snippe Coaching

5Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search