FuckUp Nights Haarlem 1

‘Ineens begon ik voor duizend man publiek te huilen’

Stel je voor, jouw ultieme moment is gekomen. Jij mag jouw verhaal vertellen voor een zaal geïnteresseerden en je kunt daarmee een grote prijs in de wacht slepen. En dan… Niets. Je zoekt naar woorden, maar ze zijn weg! Het overkwam Merna Elgohary.

Auteur: Marianne van de Werken Foto’s: Astrid Zwanikken

In 2017 deed Merna mee aan de verkiezingen om de landelijke mbo ambassadeur te worden. Als mbo ambassadeur ben je het gezicht van het mbo-onderwijs. Ze was al ambassadeur voor het Nova College, maar haar ambities rijkten verder.

Om haar doel te bereiken speeddatete Merna eerst met de vakjury. Ze sprak onder meer met de minister van onderwijs en alle leden van de vakjury gaven haar een beoordeling, die voor 50% meetelde in het eindresultaat. Het was spannend of ze de top 10 zou halen, want gedurende de stemperiode verschoof ze geregeld van positie. “Toen de top 10 echt haalbaar leek, besloten we met het team om voor de eerste plek te gaan. Als we dan toch meededen, dan wilde ik ook echt winnen.”

Shit, waar is mijn tekst?

Op het mbo gala mochten de drie ambassadeurs met de meeste stemmen zich presenteren. Merna haalde de top 3 en mocht haar verhaal doen. Ze stapte het podium op. “Ik keek de zaal in en niet alleen de eerste verdieping zat vol, maar ook de tweede en de derde. Ik wilde vertellen, maar wist niet meer wat. Shit, waar is mijn tekst. Ik weet nog precies wat de enige zin was die ik uit kon brengen. Ik zei: “Ik heb erover nagedacht.”

En toen telde het publiek af. Ik zag de seconden op de klok wegtikken. Ik wist echt niet meer wat ik wilde vertellen. Ineens begon ik voor duizend man publiek te huilen. Camera’s flitsten en er werden allemaal foto’s van me gemaakt. Het publiek begon te klappen. Ik kreeg nog één kans om de jury te overtuigen. De voorzitter vroeg me mijn verhaal af te maken. Ze stelden me vragen en trokken me er zo doorheen.”

Groot leermoment

Alhoewel je je na zo’n ervaring het liefst zo snel mogelijk uit de voeten maakt, besloot Merna toch nog te blijven voor de borrel. “Mensen kwamen naar me toe en zeiden me dat ik me goed herpakt heb. Ik ben dan wel geen ambassadeur geworden, maar ik heb er wel veel nieuwe samenwerkingen uitgehaald.”

Voor Merna was haar optreden een groot leermoment. “Mensen die net als ik zenuwachtig zijn als ze het podium op moeten, wil ik aanraden om je rust te pakken voor je het podium op gaat. Pak de microfoon vast, zodat je iets in je handen hebt, maar je ook heen en weer kunt lopen. En geef niet op. Want als ik iets heb geleerd dan is het wel: failure is part of the progress to success!”

merna fuck up
0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search