Welk type zzp’er ben jij?

Lees het in Uurtje Factuurtje

Er zijn niet alleen veel zzp’ers, ze komen ook in verschillende gedaanten. De één werkt twaalf uur per dag met het zweet op de rug, de ander heeft vooral veel hobby’s met af en toe een dik betaalde klus. Alex van der Hulst schreef het boek ‘Uurtje Factuurtje’ over de verschillende types zzp’er. Voor ZTalks selecteerde hij twee van die types.

De Garfield zzp’er – Is het een kat of een zelfstandige?

Zo tegen twaalven, als ze op kantoor gaan lunchen of met collega’s wandelen om weer fris te worden, gaat de slaperige zzp’er even gestrekt. Want het dutje is één van de grootste verworvenheden van de zelfstandige. Even een half uurtje als Garfield de ogen dicht en daarna fris weer verder. Iedere doorgewinterde zelfstandige weet dat een uurtje onbereikbaarheid geen enkel probleem oplevert.

Advertorial
Language Lover

Gevaarlijker is het thuiswerken met gevulde keukenkastjes. Want waar op kantoor enkel vieze soep te krijgen is in de pantry, heb je thuis de verleiding van snoep, koekjes en chips. Het duurt dan ook vast niet lang meer of er verschijnt een onderzoek met als conclusie: thuiswerken maakt dik.

Dan is er ook nog de kwestie van het huishouden. Niet het planten water geven tussen twee mailtjes door, maar het uitruimen van de vaatwasser, doen van de boodschappen en schrobben van het toilet. Als dat van je wordt verwacht tijdens het thuiswerk ga je weer als tegenreactie de volle wasmand op de bagagedrager van je partner binden, zodat die op kantoor iets te vouwen heeft, en voor je het weet loopt het enige stabiele inkomen met vakantiegeld en pensioen de deur uit.

Hoe moet het dan wel? Aan verzamelwerkplekken zitten vooral nadelen. Je moet er van alles. Iedereen zit er tegen elkaar op te bieden. Op die plekken kom je ook altijd jongens tegen met te veel gel in hun haar die iets doen met een disruptive start-up. Die willen dan samenwerken, wat heel leuk lijkt tot blijkt dat jij er niks mee verdient.

Je hebt nu eenmaal die reuring van een kantoor nodig, de roddels, de ruzies, het terugblikken op Boer Zoekt Vrouw, het belachelijk maken van de stagiair, de gezamenlijke lunch en de vrijmibo.

Het beste is dus om bij je opdrachtgever op kantoor te gaan zitten. Je krijgt er alle leuke dingen mee, mag veel van de verplichte vergaderingen laten schieten en als je even geen zin meer hebt, ga je naar huis. Lekker met de kat op schoot en wat opgewarmde bami van gisteren Omroep Max kijken. Daar ben je namelijk zzp’er voor.

garfield zzp

De chaoot – Waar zijn mijn bonnetjes gebleven?

De chaotische zzp’er vind je geregeld terug, gravend in een papierbak, op zoek naar weggegooide belangrijke documenten. De chaoot vergeet gerust te factureren. Moet vanwege de vele gemiste belastingaangiftes maandelijks aangifte doen. Kan de dag beginnen met één taak en eindigen met vijftien (waaronder die eerste) onafgemaakte taken. Zit niet zelden in de ‘creatieve’ sector.

Chaotische zzp’ers begrijpen Fred Teeven. Als er één beroepsgroep altijd bonnetjes kwijt is, dan zijn het deze zelfstandigen. En net als op het ministerie duikt dat bonnetje dan uiteindelijk weer op. Meestal een jaar later als je eens een berg papier verschuift. Ieder kwartaal of iedere maand zitten ze vloekend naar die ene belangrijke bon te zoeken tussen de twintig Albert Heijnbonnen die ze wel gewoon hadden kunnen weggooien.

Een goed verdienende collega van me kreeg een boekhouder zo gek dat hij een schoenendoos met bonnetjes en ongeopende enveloppen mocht inleveren. Hij moest de man wel een fortuin betalen, maar kopzorgen over de aangifte heeft hij niet meer.

Alles zien die boekhouders. Dat je te weinig verdient, welke miskopen je doet. Dat je een enorme drankrekening met je zakelijke pas hebt afgerekend, want dat vond je wel toepasselijk nadat je in het café heel lang over je werk had geklaagd. En als je dan Blendle als zakelijke kosten wilt opvoeren, zoals een collega van mij deed, en je de boekhouder uitlegt wat Blendle is, ziet hij gelijk dat je alleen verhalen uit de Story hebt zitten lezen.

Want naast die bonnetjesaffaire moet je ook nog eens in gesprek met de boekhouder. Er zijn momenten dat ik een 83-jarige opa zonder gebit die een Welsh dialect zonder klinkers spreekt, nog beter begrijp dan mijn boekhouder. Die heeft het dan weer over fiscale zaken of hij zegt dat ik meer zakelijke kosten moet maken. Maar wat moet ik in hemelsnaam nog kopen?

En ieder kwartaal weer, als de excuses voor de bonnetjesaffaire zijn geaccepteerd en de hele ellende achter de rug is, komt het voornemen om de boekhouding dit kwartaal wel weer netjes bij te houden. Net als vroeger op school houd je dat precies twee dagen vol.

chaoot zzp

Over het boek : 

Uurtje factuurtje

Uurtje factuurtje is een boek over hardwerkende freelancers, creatieve zzp’ers, hippe zelfstandigen en carrière maken zonder baas. Iedere zzp’er vult zijn bestaan op z’n eigen manier in. Uurtje factuurtje gaat over hen, en over al hun verschillen en overeenkomsten. Ben je zelfstandige? Dan zul je jezelf herkennen in dit boek. Werk je voor een baas? Dan kun je je met al je collega’s in je kantoortuin verkneukelen over het wel en wee van de zelfstandigen onder ons. Dit vrolijke, herkenbare en grappige boek is dus eigenlijk voor iedereen.

Paperback, € 17,99. Uitgever: Nieuw Amsterdam.

Over de auteur:

Alex van der Hulst (Nijmegen, 1977) is zelfstandige zonder personeel. Hij schrijft voor NRC Handelsblad, Oor, De Gelderlander en maakt graag tijd vrij voor zijn racefiets. In 2015 verscheen van zijn hand het boek ‘Draag nooit een gele trui en andere wetten voor de bloedfanatieke wielertoerist’, waarvan er meer dan 10.000 zijn verkocht.

Grappig weetje

Uurtje-factuurtje is een gebruikelijke wijze van factureren in de dienstensector (onder andere de advocatuur en het notariaat), waarbij de hoogte van de factuur (mede) wordt bepaald door het aantal bestede uren.

0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search