Grenzeloos ondernemen Curaçao #6

Anouk en Dennis emigreren met gezin & bedrijf naar Curaçao

Anouk Soute (43) en Dennis Last (44) gaan deze zomer emigreren naar Curaçao met hun kinderen Veerle (11), Cody (8). Ze vertellen iedere maand over de voorbereidingen.

Auteur Anouk Soute

En dan is daar dé datum. 14 juli aanstaande vertrekken wij voor een nog onbepaalde tijd naar Curaçao met ons gezin! Op een gegeven moment besloten we om de tickets te boeken, omdat er een datum moest zijn om naartoe te werken. We twijfelden nog even over een enkeltje, maar omdat de aanvraag nog niet was bevestigd, durfden we dat niet goed aan. Voor mij wel een emotioneel moment, dus heb ik de tranen even de vrije loop gelaten, want nu is het definitief. We gaan. Nu echt.

Wat anderhalf jaar geleden een mededeling was, is nu echt een feit en er is geen weg meer terug. De kinderen hebben tot en met 12 juli school en twee dagen later stappen we in het vliegtuig. Hoewel het ineens lijkt dat we tijd tekort komen, is blijven hangen ook geen optie meer. Geen huis, geen werk, geen school. We zijn al aan het kamperen in ons eigen huis.

Focussen op het afronden

Er is wederom weer veel gebeurd. Het is een hectische periode. Na alle weekendjes weg breekt daar het moment aan dat we ons nu echt moeten gaan focussen op het afronden en inpakken van spullen. Er gaat steeds minder mee, maar dan nog lijkt er geen einde aan te komen. We besluiten alvast dozen te kopen, zodat de spullen in ieder geval uit het zicht zijn.

Na wat rondspeuren kozen we er uiteindelijk voor om met Carib Intertrans in ‘Caribische’ zee te gaan. Daar hebben we een goed gevoel over. Dat betekent inpakken, alles goed verdelen en inpaklijsten invullen. Dozen nummeren, dichtplakken en straks pas weer openen als we op onze nieuwe stek zitten. Gek idee – aan de ene kant, aan de andere kant – ik heb nog geen voorwerp gemist.

Wat ontzettend fijn dat het op het moment zo tropisch warm is in Nederland. Truien, vesten en andere winterkleding kunnen ingepakt. Daarvoor had ik af en toe nog een gevalletje ‘twijfel’. Hé, hé, weer een paar vuilniszakken de deur uit.

zeeschip banner

Vervanger inwerken

Op mijn werk is er voor mij een vervanger gevonden en vanaf 1 mei jl. mocht ik haar inwerken. Daar zag ik wel tegenop. Maar wat een leuk mens en we hebben zoveel raakvlakken! Als ik niet was weggegaan, waren we een leuk duo geweest. Allebei Indisch, pittig en recht voor zijn raap en goed in ons vak. Ja, het is wat om mijn baan over te dragen na acht jaar. Nu, na vier weken kan ik het wat meer loslaten en langzaamaan stoot ik mijn dossiers af.

Onze aanvraag is inmiddels ingediend en we wachten met spanning op de toelating. Bankverklaringen opgevraagd, wat een papierwerk! We zijn zo blij dat we dat hebben uitbesteed. Het kost wat, maar het is het meer dan waard.  Je wil niet weten hoelang ik soms in de wacht heb gestaan aan de telefoon. Druk, druk en nog eens druk. Tot op het laatste moment nog een dubbelcheck en documenten scannen, was er ook nog een procedurewijziging, waardoor we weer een andere akte moesten aanvragen bij de gemeente.  Maar goed, we kunnen het afstrepen op ons lijstje.

Bepaalde verzekeringen zijn opgezegd, de vaste telefoon is opgezegd. De ANWB houden we aan tot we de auto echt weg hebben gedaan. Gas, water en licht is op de hoogte van ons vertrek. Lijstjes, lijstjes, lijstjes. Nog snel even bankpassen voor de kinderen aangevraagd en oude bankpassen vervangen. We zullen daar natuurlijk ook een rekening openen, maar voor nu houden we de Nederlandse nog even aan.  Je weet maar nooit…

Omdat we daar moeten wachten op de container, moeten we goed nadenken wat we meenemen in onze koffers. Spullen voor school van de kinderen, voor Dennis alvast wat gereedschap. Ik mijn Broodtrommelliefdekaartjes voor de marketing. Het loket bovenkamer is 24 uur per dag open.

Solliciteren op Curaçao 

We zijn ook nog in afwachting van de inschrijvingen van de kinderen op zowel basis- als middelbare school. Gelukkig is er goed mailcontact met de scholen op Curaçao. Ook moesten we wachten op het definitieve advies van de Cito eindtoets van Veerle. Die kreeg zij na de meivakantie. Alles is aangeleverd per e-mail. De inschrijvingen op Curaçao zijn 11 juni gestart. Fingers crossed.

Inmiddels ben ik ook aan het solliciteren. Het praat makkelijker nu we een exacte aankomstdatum hebben. Laatst had ik een eerste telefonisch gesprek via Whatsapp. Dat ging heel goed. Ik vond het spannend, want ik heb in veertien jaar geen echt sollicitatiegesprek meer gevoerd. Wel raar dat je niet weet wie je voor je hebt. Ook hier duimen dat dat gaat lukken, want het is een hele, hele leuke job met veel mogelijkheden, en in een paradijselijke omgeving.

Ook is de locatie van ons ‘Tot ziens-feest’ bekend. We hadden eerst een 0-evenement aangevraagd bij de gemeente. Dat werd afgewezen. Toen hebben een A-evenement aangevraagd, maar dat duurde en het duurde maar. We moesten nu wel een back-up plan hebben en dat kwam gelukkig. Inmiddels werd het A-evenement goedgekeurd en hadden we de keuze uit twee locaties. Uiteindelijk kozen we voor het back-up plan, omdat we daar minder voor hoefden te regelen. En voor nu geldt, hoe minder we hoeven te regelen, hoe beter.

groeten uit

Making memories

De houdbaarheidsdatum in Nederland eindigt binnenkort. Tussen het geregel door genieten we ontzettend van de mooie initiatieven en verrassingen van vrienden. We zijn dankbaar dat mensen dit al dan niet ‘stiekem’ voor ons regelen en ons daarmee willen verrassen. Making memories. Vriendschappen worden vastgelegd. Hartverwarmend.  Afspraken om te lunchen, te bbq-en en andere get-togethers staan op de agenda. Verrassinglogeerpartijtjes voor Veerle van haar vriendinnen. Een heuse klassenborrel om afscheid te nemen van Cody, appjes en lieve, mooie en waardevolle e-mails. We zijn er soms stil van. Echt! Dat betekent dat je ook beseft wat je hier allemaal hebt opgebouwd. Daarom heet ons afscheidsfeest een ‘Tot ziens-feest’. Want we zien elkaar zeker ergens weer.

De laatste keer competitie, de laatste keer naar training, Veerle die op kamp is geweest met groep 8, de laatste keer met vriendinnen. We zijn zo, zo zo blij dat we de beslissing hebben genomen om haar dit goed te kunnen laten afronden. Want wat is ze aan het genieten. Nu nog de laatste voorbereidingen voor de eindmusical.

Cody, die zijn vriendjes zal gaan missen. Wat is het een leuke groep jongens bij elkaar. Dat zagen we bij de avondvierdaagse. Het zijn echte knullen aan het worden. Wat gaat er in hun koppies om? Ze hebben er onwijs zin in!  We horen ze er niet echt over. We stellen vragen, maar ze zijn erg open-minded en geven niet de indruk dat ze verdrietig zijn of moeite hebben om te gaan.  Ach, misschien maak ik me als moeder meer zorgen dan zij met zijn tweeën bij elkaar.

Onze bedrijfjes

En onze twee ondernemingen? Dennis heeft het zo druk met www.fietsenhokken.nl dat hij al een tijdje nieuwe opdrachten door anderen laat uitvoeren. Een mooie generale repetitie voor als we straks op Curaçao zitten, want dit is zijn businessplan voor de toekomst. Fietsenhokken.nl blijft ook volledig doorlopen in Nederland. Hij heeft veel klussen, waardoor het inpakken thuis door mij wordt gedaan in de vrije uurtjes.

www.broodtrommelliefde.nl zit momenteel in de sales fase, alle voorraad moet weg en dan is er een tijdelijke stop, totdat we gesetteld zijn op Curaçao. Druk bezig met een nieuwe leverancier en een fullfillment bedrijf.  Dat gaat lukken, er zitten mooie partijen bij en het voordeel is dat alles volledig online loopt. Fijne gedachte dat er straks even een pauze is. Mijn Facebookpost over de tijdelijke stop was hartverwarmend, volgers die zulke fijne reacties achterlieten. Wauw! Stoppen met Broodtrommelliefde? No way!

We kijken erg uit naar ons vertrek. We hebben zoveel zin in ons nieuw avontuur! Ook al is er momenteel niet altijd de tijd om daar heel bewust bij stil te staan, we kunnen niet wachten. We zijn toe aan rust, zon, zee en palmbomen. We draaien nu overuren, in zowel lichaam als geest.

De volgende blog zal vanaf de Antillen zijn! Blijf ons volgen, als je dat leuk vindt.

87Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search