5 lessen die een ondernemer van een zeiler kan leren

Auteur: Floor Ockers

Soms moet je groter durven denken.

De zilte wind waait hard in mijn gezicht en laat mijn haren als natte slierten op mijn voorhoofd plakken. We zitten op zee. Na jaren van zeilen op de binnenwateren was het tijd om de stap te wagen en het ruime sop van de Noordzee te kiezen. Soms moet je groter durven denken.

Ik zeil al langer dan ik onderneem, maar ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat zeilen en ondernemen opvallend veel gelijkenissen vertonen. Je krijgt te maken met tegenwind, tegenstroom, mensen die zich niet aan afspraken houden, omslag van het weer etcetera. Maar bovenal is zeilen sport. Topsport zelfs. En het is ook niet zonder risico. Bij zeilen zet je letterlijk alles op het spel. Exact, zeilen is net ondernemen.

De 5 lessen 

Les 1: kweek de juiste mindset

Het leeuwendeel van zeilen vindt plaats tussen de oren. Een juiste mindset is cruciaal. Vooral tijdens overtochten. Wanneer alles tegenzit, toch doorgaan. Dat moet ook, want je kunt tijdens een oversteek niet stoppen.

De juiste mindset heb je niet van de één op de andere dag. Daar gaan jaren van zeilen aan vooraf. Onder alle weersomstandigheden. Mentale veerkracht krijg je niet als je enkel met mooi weer uitvaart. Juist op de momenten dat het huilen je nader staat dan het lachen, zit je op de goede weg.

Aan het begin van mijn zeilcarrière heb ik veel tranen vergoten en angstige momenten gekend. Als een klein kind kon ik stampvoeten en schreeuwen dat ik terug wilde. Maar dat ging niet. Je hebt namelijk de volle verantwoordelijkheid voor jezelf, je partner en de boot. Daarin is er geen ruimte om je te laten leiden door angst en twijfel en je te verliezen in oncontroleerbare emoties.

Daadkracht moet worden getoond en keuzes moeten worden gemaakt. Er is niets zo dodelijk voor zowel je zeiltocht als je onderneming, dan geen keuzes maken en je laten leiden door angst.

zeilen

Les 2: leer de wind in te zetten om je bestemming te bereiken

Zonder wind kun je niet zeilen, zonder opdrachten niet ondernemen. Maar niets is zo veranderlijk als de wind. Het ene moment heb je ‘m mee, het volgende moment kan hij enorm tegen zitten. Soms heb je van die opdrachten die leuk beginnen, maar gaandeweg echte energieslurpers worden. Het bijltje erbij neer gooien is dan niet de oplossing. Het komt dan aan op je stuurmanskunsten, het trimmen van de zeilen en het durven bijstellen van je koers.

Halve wind en voor de wind zijn natuurlijk het lekkerst. Je kunt dan de stuurautomaat aanzetten, achterover leunen en genieten van je reis, je boot en dromen over nieuwe bestemmingen. Maar het kan niet altijd feest zijn. Je kunt ook te maken krijgen met tegenwind en windstiltes.

Wanneer je de wind tegen hebt, wil dat niet zeggen dat je niet vooruit kunt komen. Je kunt laveren of scherp aan de wind zeilen. Beide kosten je meer energie dan het oplevert. Het is vermoeiend, je komt niet lekker in het ritme en moet vaak overstag. Maar soms gaat het erom dat je je bestemming bereikt, hoe moeizaam ook.

Iedere doorgewinterde zeiler en ondernemer heeft ook wel eens te maken met windstiltes. Even geen werk. Windstiltes zijn een goed moment om te contempleren of onderhoud te plegen aan je boot. Houdt een windstilte (te) lang aan, dan kan de moed je in de schoenen zakken. Wel of niet motor bijzetten? Want dat slurpt diesel en kost geld. Plus je wilt op eigen kracht vooruit komen.

Wanneer de wind maar blijft draaien en je er geen grip op krijgt, kan het betekenen dat je je koers moet bijstellen om toch op de plaats van bestemming te komen. In een enkele geval moet je ook je bestemming laten varen. Onthoud: op de wind heb je geen invloed, op je eigen koers wel.

Les 3: durf groter te denken

Mijn eerste zeiltochtjes waren op een plas in Maasbommel, daarna kwam Friesland, vervolgens het IJsselmeer en nu de Noordzee. Wie voor het eerst het ruime sop kiest, gaat voor zekerheid, voor zover je van zekerheid kunt spreken op zee. Je blijft dichtbij de kust, of in of nabij vaargeulen, want de grote blauwe massa is ook beangstigend. Echter, ontdekkingen en successen worden niet behaald op gebaande paden maar juist op onontgonnen terrein. Het open water is een enorm speelveld aan potentie, maar je moet zelf je koers uitzetten.

De les: zelfvertrouwen kweken. Dat doe je niet door op bekend terrein te blijven. Zelfvertrouwen krijg je juist door zaken te overwinnen waarvan je van tevoren dacht dat je ze niet aan kon. En ja, een enkele keer kan dat ook gruwelijk fout gaan. Zo leden we vijf jaar geleden middenin de nacht schipbreuk omdat we tijdens een wedstrijd oververmoeid raakten en op een zandplaat in de Noordzee strandden. De les die wij daaruit trokken? Niet meer in wedstrijdverband varen, maar enkel nog voor onszelf.

Les 4: laat je aannames varen en verleg je koers

Aannames zijn gevaarlijk en communicatie is key. Communicatie op je eigen schip, maar ook met andere schepen. Op het open water vaart iedereen zijn eigen koers. Door verschil in snelheid en richting is het soms lastig te zien of je op ramkoers ligt. En als je op ramkoers ligt is de vraag: wie wijkt? Officieel zijn hier regels voor. Houd je je aan de regels waarbij je de confrontatie aangaat en hij of jij op het allerlaatste moment moet wijken of verleg je tijdig je koers om bij de andere zeiler uit zijn vaarwater te blijven. Ken de regels en je eigen vaarstijl.

Les 5: blijf baas over je eigen reisplanning

Afspraken maken is voor veel zeilers lastig. Steevast ontstaat er ‘s ochtends onenigheid over het niet, niet juist of verkeerd doorgeven van de gewenste tijd om uit te varen. Als je rijen dik aan wal ligt, moet je communiceren met je buren over hoe laat je weg wilt. Dit kan een dag van tevoren door het te vertellen of, iets minder sympathiek, door ‘s ochtends vroeg op de boot naast je te kloppen. Het minst sympathiek is de boot van de ander losgooien en afduwen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor.

Afgesproken tijden worden nimmer nageleefd omdat de meeste zeilers opportunisten zijn. Staat de wind juist en heb je de stroom mee, dan moet er stante pede gezeild worden. Wat dus tot een hoop gemopper in de vroege ochtend leidt. De les: bedenk waar je ’s avonds wilt liggen en, nog belangrijker, wat je reisdoel is voor morgen. Zet je wekker een uur eerder en vertrek met zonsopkomst, Geen gedoe in de haven en je kunt nog voor de dag goed en wel begint het ruime sop kiezen.

Trek je zeilpak aan

Aan alle ondernemers wil ik het advies geven, wanneer het een keer tegenzit trek je denkbeeldige zeilpak aan, laat je angst thuis en trotseer weer en wind. Door met storm erop uit te trekken leer je jezelf en je onderneming pas echt kennen. En bedenk: na regen komt zonneschijn.

Ik wens je een behouden vaart!

 

Floor Ockers

Over de auteur:

Altijd op zoek naar het verhaal achter het bedrijf of de organisatie en dit zichtbaar maken als tekstschrijver, social media strateeg en communicatieadviseur.” 

Floor Ockers, Grinta Communicatie.

Over de auteur:
Owner ZTalks media / Investor / Entrepreneur | ZTalks mediagroep | RSM Erasmus Universiteit / Rotterdam School of Management | Utrecht Area, Netherlands
Stuur ons een bericht:

Start typing and press Enter to search