OKB: Advies aan de keukentafel

Auteur:Laura van Esveld

OKB – Jij onderneemt, zij begeleiden

Ben je starter of wil je groeien en uitbreiden, heb je moeite om winst te maken? In elke fase en bij elk bedrijfsaspect komen er tal van vragen op je af. Gelukkig hoef je de vragen niet alleen te beantwoorden. De adviseurs van het ondernemersklankbord OKB kunnen je daarbij helpen.

OKB voorziet ondernemers in heel Nederland bij elk vraagstuk van bedrijfsadvies. Wist je dat in 2 van de 3 gevallen zelfs een faillissement kan worden voorkomen?

Je kunt je omringen met mensen, opdrachtgevers en hordes branchegerelateerde netwerkborrels bijwonen, maar aan het einde van de dag sta je er toch vaak weer alleen voor. Nuttige sparringspartners zijn namelijk moeilijk te vinden, omdat je eerst het kaf van het koren moet scheiden om vervolgens argwanend halfbakken informatie te delen.

Dat moet en kan anders, dachten de initiatiefnemers van het Ondernemersklankbord 35 jaar geleden. Met 3000 adviestrajecten per jaar en een netwerk van ruim 300 ervaren adviseurs in 19 regio’s, maakt dat het selecteren van je eigen sparringspartner ineens een stuk makkelijker.

OKB

Samen aan de keukentafel

Klankbordsessies nemen de gedaante aan van ouderwets sparren aan de keukentafel. Een gelijkwaardige gesprekspartner waarmee je vrijuit van gedachten kan wisselen. Vaak zijn dit oud-ondernemers die vrijwillig de geleerde lessen uit het ondernemerschap met je delen. Oprechtheid en integerheid, zonder randvoorwaarden. Dit blijkt wel uit het ontbreken van een winstoogmerk en de lage drempel die de stichting heeft weten te creëren.

Noem hem (of haar) een mentor, begeleider, raadsman/vrouw of gids. De titel is niet zo van belang, als resultaten boekdelen spreken. Startende ondernemers die op zoek zijn naar opdrachten en meer omzet of doorgewinterde ondernemers die aan de voet van een faillissement staan.

Ouderwets sparren met nieuwerwetse doelen

“Niet van alles een beetje doen”, is een advies dat Johan Baars, één van de adviseurs van het OKB, vaak geeft. De simpele, oprechte vragen “Wie ben je?” en “Wat doe je eigenlijk precies?” zijn de eerste van vele op de route naar een succesvollere onderneming. “Deze vragen dwingen je als ondernemer opnieuw na te denken over jezelf, je bedrijf en je activiteiten”.

Luisteren en de juiste vragen stellen, een adviseur van het OKB durft de vinger op de zere plek te leggen en fungeert eigenlijk als een soort spiegel. Concrete doelen stellen, financiën, bedrijfstechnische aspecten, er zijn weinig onderwerpen die niet aan bod komen tijdens zo’n sessie ‘ouderwets sparren’ met ‘nieuwerwetse doelen’.

Het fenomeen ‘mentorschap’ is in Nederland nog niet echt doorgedrongen. Veel ondernemers zien het inschakelen van hulp als een teken van zwakte of hebben er simpelweg geen tijd voor. “Dat doet me altijd denken aan een houthakker die met een botte zaag bomen staat te zagen”, zegt Hans van Niekerk, één van de adviseurs van het OKB. “Hij zegt dat hij geen tijd heeft om zijn zaag te slijpen, want hij moet nog meer bomen zagen.

”De mentoren van OKB houden je zaag scherp!”

  • Maatwerk: advies speciaal voor u
  • Effectief: traject van 6 maanden
  • Goedkoop: minimumdonatie € 150

  • Dichtbij: adviseur in uw regio
  • Voor ondernemers door ondernemers
  • Deskundig: expertise en praktijkervaring

dsc4382-2

Over de auteur:
“Als copywriter leef ik voor complexe theorieën en vermakelijke verhalen. Als ondernemer krijgt de autodidact in mij ruim baan, wat een heerlijke combinatie!” 

Laura van Esveld, Tekstability.

Over de auteur:

Stuur ons een bericht: