DE ZAAK YOGA

Nederland vs Indonesië

Ze zijn allebei energiek en ambitieus en geven yogales. Maar daar houden de overeenkomsten tussen deze twee ondernemers wel op. Want Charlotte is docent op het tropische Bali en Araliya in het ‘jachtige’ Amsterdam.

Auteur: Samantha Klumper

Advertorial
Language Lover

De Zweedse Charlotte S. is yogadocent op Bali

“Toen ik voor het eerst door Bali aan het reizen was, was het een droom voor me om hier les te geven. Tijdens mijn reis kwam ik in Canngu en leerde de mensen kennen die hier woonden en werkten. Op dat moment realiseerde ik mij dat de mogelijkheid om die droom te verwezenlijken bestond. In 2014 kwam ik terug in Canngu en ben ik hier en daar wat yogalessen gaan geven. Ik leerde een Amerikaanse yogadocente kennen, met haar heb ik van leven gewisseld. Zij nam mijn yogastudio over in Biarritz en zij gaf mij al haar contacten op Bali. Wat ik het mooiste vind aan mijn baan is dat het een onderdeel van mij is geworden. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt.”

Mijn baan is een onderdeel van mij geworden, mijn passie

De Nederlandse Araliya B. is yogadocent in Amsterdam.

“Sinds 2009 geef ik dans- en sportlessen. Drie jaar geleden ben ik begonnen met yoga. Het kwam op mijn pad en ik begon met een opleiding van 200 uur. Het paste in mijn gezonde levensstijl en ik voelde wat het met mijn lichaam deed. Yoga brengt me in een bepaalde staat van rust. Momenteel ben ik een training van 500 uur aan het volgen om mijn yogakennis extra te verdiepen. Wat ik het mooiste vind aan mijn werk is als mensen helemaal ontspannen uit mijn les komen. Ze staan dichter bij zichzelf en dichter bij hun intuïtie. Dat vind ik mooi, helemaal omdat mensen hier een druk leven hebben.”

Mensen komen helemaal ontspannen uit mijn les, dichter bij zichzelf en hun intuïtie

Hoe ziet je week eruit?

Charlotte: “Ik werk vijf dagen in de week, van maandag tot en met vrijdag. Ik doe drie á vier lessen op een dag, twee in de ochtend en twee in de avond. De reden dat de lessen in de ochtend en avond plaatsvinden is omdat de temperatuur hier hoog is, mensen overdag werken, maar ook omdat we in de ochtend ‘heathing practices’ doen waarbij het lichaam opgewarmd wordt voor de dag en in de avond en ‘cooling down’ oefeningen, die zorgen dat je lichaam zich voorbereidt voor de nacht.”

Araliya: “Heel verschillend, de ene week is het drukker dan de andere week. Ik geef 12 à 15 uur per week les, naast mijn werk als freelance Yoga docent werk ik ook als docent Pilates, model en actrice.”

Hoe zou jij de business in Indonesië omschrijven?

Charlotte: ”De mensen hier leven in een bubbel. Bali is het grootste moslimland in de wereld. Het Hindoeïstische Indonesië heeft zich in de geschiedenis verzet tegen de Javanese invasie en heeft er hard voor gevochten om het Hindoeïsme in stand te houden. Door deze geschiedenis heerst er een zekere mate van trots in hun cultuur, dit vertaalt zich in de eigen manier van handelen.

Bali is een plek die op zijn eigen manier functioneert, dus als je hier werkt moet je je realiseren dat men hier zijn eigen regels heeft. Het is een groot land dat bestaat uit meerdere eilanden. Maar de communicatiesystemen die wij hebben bestaan hier niet. Er is dus weinig connectie tussen de eilanden. Informatie die je krijgt hoeft niet de juiste zijn of het is de informatie zoals die werkt volgens hun manier. Zo zijn er bedrijven die ondernemers kunnen helpen met business gerelateerde vraagstukken, maar de informatie kan per consultancy bedrijf verschillen.

Je leeft hier in ‘islandtime’, het leven loopt hier nooit volgens planning. En als er een belangrijke Hindoeïstische ceremonie is, wordt het werk stilgelegd. Het belangrijkste dat je hier leert is dat je je daar nooit aan moet ergeren.”

En de business in Nederland?

Araliya: “Nederland is een fijn land om in te werken, goede voorwaarden en er wordt structureel, gedisciplineerd en stipt gewerkt. Alles is netjes en goed onderhouden, een fijne werkomgeving dus. Het hebben van een goed netwerk en een business online wordt steeds belangrijker. Dat zie je in yogascholen ook terug, alles is schoon en netjes verzorgd.”

Wat voor klanten ontvang je in je lessen?

Charlotte: “Ik heb vijf verschillende soorten klanten. Het gaat met name om mensen die hier wonen, toeristen die elke dag yogalessen volgen, klanten die een druk leven hebben en liever thuis een privéles volgen die makkelijk in hun drukke schema past. Maar ik geef ook bedrijfsyoga bij een Westers bedrijf en les bij een retreat centrum.”

Araliya: “Je ziet dat het klanten zijn die tijd voor zichzelf willen inplannen, die willen leren luisteren naar hun lichaam, maar ook met vragen komen ‘wie ben ik, wie wil ik zijn en wat vind ik belangrijk’. We zijn van een generatie die op social media zit. Het leven is naar buiten gericht en bij yoga richt je je juist naar binnen. Dat brengt mensen hier naar yoga.

De leerlingen in mijn les zijn jong en oud. Meestal zijn het mensen met een drukke baan op kantoor, senioren die gezond en flexibel willen blijven en jonge meiden die in een bewuste levensfase komen. Ook geef ik les op artistieke festivals waar verschillende workshops worden gegeven zoals yoga.”

Is er veel concurrentie?

Charlotte: “Ja, enorm veel. De film ‘Eat Pray Love’ met Julia Roberts heeft Bali in de kijker gespeeld bij de Amerikanen. Sinds deze film is het spirituele ontploft in Bali. Dus veel nieuwe yogastudio’s en een massa aan yoga teacher trainings. Het is een beroemd ding geworden hier.

Veel mensen en jonge meisjes komen hier om de teachertrainingen te volgen en blijven dan plakken. Er is dus enerzijds veel vraag naar trainers, anderzijds wonen er veel yogadocenten.”

Araliya: “Ja, er is veel concurrentie. Yoga is een hype in Nederland en steeds meer mensen willen bewuster leven. Opleidingen zitten vol, en docenten en leerlingen komen uit de hele wereld naar Amsterdam om lessen te volgen. Er worden ook veel yogastudio’s geopend, die vervolgens weer een eigen opleiding gaan starten omdat ze er business in zien.”

Hoe start je als ondernemer in Indonesië?

Charlotte: “Je moet beseffen dat het best ingewikkeld is. De armoede en de corruptie maken het lastig. Je hebt verschillende soorten visa. Als je op Bali wilt werken heb je een werkvisum nodig, de KITA. Hiervoor moet je op zoek naar een sponsor, een bedrijf dat bereid is de overheid te bewijzen dat het je wil inhuren. Dit proces kan 7 maanden duren. Als je de KITA eenmaal hebt gekregen, moet je ieder jaar opnieuw met je werkgever om de tafel om het te verlengen en een nieuw jaar aan te vragen. Dat is niet het enige, er hangt ook een prijskaartje aan de KITA.

Eenmaal de KITA op zak, ga je uiteindelijk ook belastingen betalen. Dus stel dat je hier wilt komen om te werken, is wat mij betreft het beste advies om online te werken zoals veel ‘digital nomads’ hier doen.”

En in Nederland?

Araliya: “Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en maak een event op Facebook. Zorg dat mensen het delen en ga online! Bouw een netwerk op, denk na over branding en maak het eigen.

Verder kan je als starter gebruik maken van de Startersregeling. Dat is een regeling waarbij je in de eerste jaren bij het opzetten van je onderneming in aanmerking kan komen voor lagere belastingtarieven.”

 

0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search