Het nieuwe kind wil ondernemen. En wel nu!
Kinderen en ondernemen? Nee toch! Moeten we serieus al op 8-jarige leeftijd beginnen met de succes-competitie? Met dat gevoel bezocht Floor Ockers de kids-startersdag van de Kamer van Koophandel. Daar werd het haar duidelijk: er is een nieuwe mens geboren. Eentje die staat te popelen om mee te doen!
Auteur: Floor Ockers
Er is een nieuwe mens geboren. Een mens die in codes denkt en praat, die even mondig is als de beste TEDx spreker, die groter dan groot durft te dromen en die niet alleen in zichzelf gelooft, maar ook in de wereld om hem heen. Het zijn visionairs, entrepreneurs in de breedste zin van het woord, maar bovenal zijn het hyper intelligente wezens die de aarde komen overnemen. Laat je niet misleiden door hun lengte en de slungelige armen en benen die een slagje te lang voor de rest van het lichaam zijn, evenals de te grote voortanden die deze wezens kenmerkt. Als je even met ze praat dat weet je het, dit zijn kinderen, maar dan wel een nieuw soort.
De succescompetitie
Om deze nieuwe soort te verwelkomen organiseerde de Kamer van Koophandel een speciale KvK kids-startersdag. De dag speelde zich af tegen het de futuristische decor van de Media Plaza in de Jaarbeurs. De doelgroep: kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De naam en de leeftijd van de doelgroep zorgde bij mij voor een hoop vooroordelen. Deze kinderen zijn wel erg jong om ze al te bestieren met het ondernemerschap, dacht ik bij mezelf. Mogen kinderen na schooltijd ook nog gewoon kind zijn? Moeten we serieus al op 8-jarige leeftijd beginnen met de succes-competitie? Een complete shock viel mij ten deel, maar aan het eind van de dag ging ik toch met hernieuwd vertrouwen in de jeugd naar huis.
De KvK heeft in tegenstelling tot het antieke onderwijs in ons land wel begrepen dat deze nieuwe soort uitgedaagd moet worden. Deze kinderen moet je niet lastig vallen met eindeloos tafels en plaatsnamen uit het hoofd stampen, daarvoor hebben we immers een rekenmachine en google maps. Ook thuis willen deze kinderen meer dan een beetje Xboxen en achter de iPad hangen. De jeugd verveelt zich. Stierlijk. Ze hebben iets om handen nodig. Wat dan? De droom nu leven in plaats van wachten tot je klaar bent met school. Een eigen onderneming.
Er staan maar liefst 2.273 ambitieuze kinderen met hun bedrijf ingeschreven bij de KvK!
Jongens in de meerderheid
De cijfers liegen er niet om. Op 1 oktober van dit jaar stonden er 2.273 ambitieuze kinderen met hun bedrijf ingeschreven bij de KvK. Dat was een toename van 40% ter vergelijking met 2012. De meeste bedrijfjes zijn gericht op detailhandel, zakelijke dienstverlening, ICT en media. Opvallend is dat Flevoland de meeste jonge ondernemers telt per 10.000 inwoners. Onder de jonge ondernemers zijn de mannelijke genieën in de meerderheid. 4/5 jongens tegenover 1/5 meisjes. En ook in de pitchfinale tijdens de KvK kids-startersdag waren de meiden ondervertegenwoordigd. Heeft het met lef te maken? Of iets anders?
De hele dag draaide om de grote pitchfinale, waar de kinderen in 60 seconden hun idee konden pitchen, maar tot die tijd was er nog genoeg te doen. In een grote ronde ruimte konden kinderen door middel van augmented reality (beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer – red) hun droom optekenen en laten rondzwemmen in een oceaan van potentie. Op de vraag wat ze later willen worden als ze groot zijn, antwoordden ze: piloot, zangeres, webshophouder en natuurbeschermer.
Een kleine verschuiving vergeleken met de antwoorden uit mijn jeugd. Maar het mooiste antwoord kwam van een jongetje dat duidelijk vond dat ik wel erg stomme vragen stelde. Hij keek me dan ook niet begrijpend aan toen ik vroeg wat hij later wilde worden en antwoordde: ‘oud’ en kleurde driftig verder.
Ouderen helpen met de computer
In een andere ruimte die eruit zag als de brug van Startrek Enterprise zaten kinderen achter beeldschermen te programmeren. Met name de jongens draaiden hun hand er niet voor om en gingen helemaal op in hun zelfbedachte werelden. Ieder van hen schiep met behulp van een programmeerprogramma een eigen universum met eigen regels en eigen wetten. Zelfs de zwaartekracht was niet vanzelfsprekend en moest geprogrammeerd worden.
Deze jongens zagen meer mogelijkheden dan enkel spelletjes ontwerpen, want als je de zwaartekracht kunt programmeren dan kun je ook een manier uitvinden om de spullen naar je toe te laten komen wanneer je ze nodig hebt, zo legde een 11-jarige jongen mij uit. Voor hem was het dan ook duidelijk wat hij later zou worden: uitvinder.
Op weg naar de workshop Hoe word ik een Youtuber? kwam ik twee jongens tegen die opvielen door hun lengte. Het bleek dat zij ook al iets ouder waren, 14 en 15. Toch genoten ook zij zichtbaar van deze dag en op de vraag wat zij deden kwam het antwoord: wij doen aan MVO. Pardon, vroeg ik. Ja, aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Wij helpen ouderen met het geven van computerlessen en brengen hen twenty first century skills bij zodat ze met hun kleinkinderen kunnen communiceren en met elkaar. En alles op basis van no cure no pay, werd er snel bij gezegd. Op mijn vervolgvraag wat je nodig hebt om als 14-jarige een dergelijke onderneming te starten was het nuchtere antwoord: geduld.
Hoe word ik een Youtuber?
In een hoekje op loungebanken zaten 8-jarige kinderen ademloos te luisteren naar Rosalie. De niet-ingewijden zagen een 13-jarig meisje zitten, de kinderen zagen een idool, een popster, een voorbeeld hoe zij wilden worden. Ze vertelde hoe je een eigen Youtube kanaal start, hoe je een vlog-serie maakt en hoe je jezelf verkoopt in de wereld van Youtubers. De kinderen hingen aan haar lippen en konden na afloop met hun idool op de foto.
De pitchfinale
En toen was het zover, de pitchfinale. Tijdens de pitches zat ik met mijn oren te klapperen. Het was geniaal. Kinderen kunnen in 60 seconden een probleem uitleggen, een oplossing aandragen en aangeven wat ze daarvoor nodig hebben. En ze denken vooruit, ze leven helemaal niet in het nu, schrap de mythe maar dat kinderen niet kunnen plannen en vooruitdenken. De prefrontale cortex van deze kinderen is uitermate sterk ontwikkelt.
In de pitches werd gekeken naar de positie van China, kwalitatief onderwijs voor iedereen en veilig met drones leren vliegen. Laat deze kinderen alsjeblieft het onderwijs van vandaag vormgeven, dan zouden ze nuttige zaken in het curriculum opnemen als Chinees, programmeren en vliegen. Hopelijk kan de Raad van Kinderen van Prinses Laurentien, die ook aanwezig was, hier een mooie rol in vervullen.
Het is duidelijk. Er is een nieuwe mens geboren. Een mens die staat te popelen om mee te doen. Een mens die zoveel energie, potentie en geniale ideeën in zich draagt, maar die we buitenspel zetten, omdat hij nog niet de volwassen leeftijd heeft bereikt. Maar we hebben deze nieuwe mens nodig. Niet als hij klaar is met school, maar vandaag. Nu.
“Altijd op zoek naar het verhaal achter het bedrijf of de organisatie en dit zichtbaar maken als tekstschrijver, social media strateeg en communicatieadviseur.”