Vroeger met een cameraploeg, nu met je smartphone!
Door Geertje Algera
Vroeger was je als bedrijf afhankelijk van een cameraploeg om een goede video voor je website te maken. Tegenwoordig zijn smartphones kwalitatief zo goed, dat je zelf aan de slag kunt. Video is natuurlijk niet alleen geschikt voor je site, ook op de sociale media is bewegend beeld het perfecte communicatiemiddel. Het is een persoonlijke manier om je potentiële klanten te bereiken. Daarnaast is video belangrijk voor de ranking op Google. Genoeg redenen dus om je te verdiepen in video.
Maar pas op: niet iedere video is geschikt voor je facebookpagina of website. Een wiebelige video gecombineerd met slechte audio doet je bedrijf geen goed. Door te werken met een recente smartphone zorg je ervoor dat de kwaliteit van je beeld en geluid zo optimaal mogelijk is.
Geluid
Niets is zo erg als een mooie video met slechte audio. Ik raad je dan ook aan om een microfoontje aan te schaffen. Het bedrijf RØDE verkoopt voor een paar tientjes microfoontjes, zoals de SmartLAV+ of de VideoMicMe, die je in de koptelefoonuitgang van de telefoon kunt stoppen.
Een ander vereiste is een klein statief. Mijn favoriet is de Manfrotto Pixie Smart, geschikt voor vrijwel iedere smartphone. De meeste online video’s zijn horizontaal, film dus in landscape.
Kwaliteit
Nadat je je microfoon hebt aangesloten en je smartphone stevig op statief hebt gezet, is het belangrijk om te bepalen waar de scherpte van je shot moet liggen. Dit doe je door je vinger enkele seconden op het scherm te drukken. In het geval van een iPhone verschijnt dan boven in het scherm AE/AF-vergrendeling . Probeer dit maar eens uit, je zult zien dat het veel kan verschillen, vooral bij close-ups.
Na het filmen kun je de beelden ook zelf monteren, bijvoorbeeld met de app iMovie of Splice voor iPhone of Kinemaster voor Android. Quik is ook een populaire app om eenvoudig korte filmpjes te maken.
Punten van aandacht
Natuurlijk heeft smartphone-filmen ook beperkingen. Filmen in het donker of in de schemering is uit den boze. Controleer voordat je gaat filmen altijd je batterij en je geheugen, anders kan dat je ook beperken! Tot slot mis je bij een smartphone een goede zoomlens. Teveel inzoomen is dan ook funest voor de kwaliteit. Wil je een close-up shot maken? Loop dan naar je onderwerp.
Behalve de techniek is er misschien nog wel iets belangrijkers waar je over na moet denken voordat je een video maakt: je verhaal. Wat wil je communiceren? Denk hier goed over na. Ik durf te zeggen dat een goed plan 80% van je eindresultaat bepaalt. Succes!
Geertje Algera is een van de eerste mobieljournalisten van Nederland. Voor KRO-NCRV draaide ze twee jaar reportages met haar iPhone 6. Ze heeft haar eigen bedrijf in mobiele journalistiek en smartphone videotraining,
Geertje Algera is een van de eerste mobieljournalisten van Nederland. Ze heeft haar eigen bedrijf in mobiele journalistiek en smartphone videotraining.