MODE OP DE WERKVLOER

Auteur: Eugenia Melissen Ferrer

Het witte overhemd

Het witte overhemd voor hem en de bloes voor haar: klassieker kan het niet. Het is een minimalistisch, iconisch en politiek geladen kledingstuk, dat zijn naam ontleent aan het feit dat je hem over je hemd draag al had het in de Middeleeuwen de functie  van onderkleding of nachtjapon.

Het overhemd is een simpel en tegelijkertijd beladen uniform dat gekoppeld wordt aan de industrialisatie, bureaucratisering en de culturele evolutie van het Westen. Tegenwoordig is het onlosmakelijk verbonden met een zakelijke dresscode.

Tot aan het einde van de 19e eeuw werd het overhemd beschouwd als een belangrijk kenmerk van welvaart. In de 20e eeuw begon het witte overhemd geassocieerd te worden met hard werken en de industrialisatie. Zo werd de uitdrukking white collar gebruikt om administratieve medewerkers van industriële arbeiders te onderscheiden, die blue collar overhemden droegen.

Toen veel vrouwen aan het begin van de 20e eeuw begonnen te werken, werd het witte overhemd ook een symbool voor de vrouwenemancipatie. In de garderobe van werkende vrouwen begon de bloes – de vrouwelijke versie van het overhemd – de hoofdrol te spelen.

Waar het witte overhemd vroeger vaak aangaf dat de drager voldoende geld had om het regelmatig te laten wassen, symboliseert het (witte) overhemd tegenwoordig verantwoordelijkheid en sartorial simplicity; het is een wit canvas met oneindige mogelijkheden.

Wear at workHEM

Een man in een overhemd straalt op de werkvloer macht, competentie en geloofwaardigheid uit. In combinatie met een stropdas en pak, doen vooral witte overhemden het bijzonder goed, al krijg je van mij ook pluspunten als je lichtroze aandurft.

Omdat zichtbare zweetplekken minder mooi in het plaatje passen, is het slim om overhemden aan te schaffen waarin je je enigszins vrij kunt bewegen. Als ik een man in een pak zie, vergelijk ik hem automatisch even met de Amerikaanse acteur Ryan Gosling, die met zijn suave uitstraling en perfect achterovergekamd haar op de rode loper nooit de plank misslaat. Of wat te denken van de Britse zanger

Harry Styles, die zelfs rood-wit geruite, mogelijk van tafelkleden vervaardigde pakken uitstekend kan hebben? Gifgroen, baby roze, zwart fluweel, het kan in een pak – in combinatie met een klassiek overhemd, dat wel – eigenlijk allemaal.

wear at workCreativieve details

De man lijkt het makkelijk te hebben met het ogenschijnlijk simpele aanbod van overhemden en pakken. Toch zijn er hier en daar een paar niet onbelangrijke kwesties om bij stil te staan. Korte broekspijpen bijvoorbeeld: wel of niet stijlvol? Persoonlijk vind ik het een raar gezicht om veel been onder net iets te korte broekspijpen te zien uitsteken. Hetzelfde geldt voor sokken. Bespaar me alsjeblieft de aanblik van je subtiel mismatchte, stoffige of helemaal tot aan je knieën opgetrokken sokken.

Sommige mannen maken een statement met hun pak. Dat is slim: het is een manier om een indruk achter te laten die zowel persoonlijk als zakelijk is. Vaak ben je met creatieve manchetten of bijzonder gekleurde veters al een heel eind. Ik zag zelfs een keer een man die met een zijden sjaaltje à la Gucci in zijn borstzakje rondliep. Verre van ouderwets is zoiets met de juiste houding een speelse manier om je werklook te benaderen.

HAAR

Nee, het is niet nodig om je te kleden als een man om serieus genomen te worden of hogerop te komen. Zeg daarom vaarwel tegen al je vormloze tomboy outfits en investeer in zakelijke kleding waarin je je ook nog enigszins vrouwelijk voelt. Voorbeelden? Getailleerde bloesjes in verschillende kleuren (wit, lichtblauw, grijs, beige), die je in combinatie met halflange geplooide rokken (metallic exemplaren vinden een goed evenwicht tussen speels en zakelijk), mooie schoenen die je bloedsomloop niet afknellen, culottes, blazers en een trench jas draagt.

Het geheel maak je af met bijpassende smaakvolle accessoires die je een goed gevoel geven en met je persoonlijkheid matchen. Pas wel op dat ze jou en je omgeving niet te veel afleiden – het gerinkel van je chunky Balenciaga armband die tegen je andere armbanden en horloge aanklettert, kun je beter voor andere momenten bewaren.

Koningin van de laagjes

Een voorbeeld van een workwear fashionista par excellence is de Amerikaanse socialite Olivia Palermo. Ze is de koningin van de laagjes, die altijd een persoonlijke draai geeft aan haar smaakvolle, luxe outfits in neutrale kleuren. Creëer zelf een persoonlijke look door te spelen met vormen en proporties. Probeer eens een soft jacket, zoals een kimonojasje of draag een stijlvolle pyjamabloes naar je werk – deze trend is perfect voor dagen waarop je net iets langer had willen uitslapen. Als je liever investeert in een paar simpele, goede kledingstukken, kun je overwegen om een capsule wardrobe te creëren. Je voorkomt al een hoop ochtendstress door je outfit de avond van tevoren te plannen, maar door je opties te beperken ben je ook al een heel eind.

 

EXTRA TIP

Zorg ervoor dat alles waar nodig gestreken is; met je kleding laat je tenslotte aan de rest van de wereld zien hoe serieus je bent en dat je jezelf, je carrière en ambities belangrijk vindt.

 

0Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search