Out of Office – Oscar en Wendy

‘La Mama’ op Sicilië

TUI Sicilië

Sicilië Italië.jpg
61392_53405_b5_z06 terras.jpg
ZZP Oscar Bulthuis ZTalks
vakantie

Breaking news

De mail ‘Breaking news: Gezocht 2 ZTalks leden voor Sicilië reis (spoed)’ trekt onmiddellijk mijn aandacht. Ik lees de mail en reageer direct en bijna instinctief voel ik aan: ze kiezen mij! Bijzonder hoe je soms sterk kunt voelen dat iets voor jou bedoeld is. Toch was ik blij verrast toen Petro Sen mij een week later belde met het goede nieuws dat ik degene ben die mag gaan. “Maar,” zo zegt hij met een glimlach: “er moet wel gewerkt worden.”

Prima, want ondernemers die op vakantie gaan, die blijven toch altijd een beetje werken.

Even kort voorstellen: mijn naam is Oscar Bulthuis en ik ben auteur van het boek ‘Ondernemen is net reizen’. Dus ja, toepasselijker kan het bijna niet. In het dagelijks leven begeleid ik startende ondernemers en ondernemers die willen groeien met hun ondernemersreis. Samen met mijn vrouw Wendy hebben we een heerlijke week Sicilië gehad. Lees verder over onze belevenissen!

Sicilië Italië.jpg
Hotel Ipanema
Ipanema beach club

Villa Bianca met dakterras

Na een prima vlucht met TUI heet TUI-hostess Eva Maria ons welkom en met een vlotte transfer arriveren we ’s avonds in Taormina (Oost-Sicilië). We krijgen in Villa Bianca de sleutel van onze kamer, die er uitziet zoals je dat verwacht van een 3-sterrenhotel: eenvoudig en schoon, ‘good value for money’, helemaal passend bij mijn filosofie.

Noem het beroepsdeformatie, maar als ondernemer kijk ik vaak naar wat ‘iets’ bijzonder maakt. Na het prima ontbijtje pakken we de lift naar de bovenste verdieping. Ik doe dat eigenlijk altijd als ik in een hotel ben, om te kijken of er wellicht een leuk uitzicht is. Boven tref ik een enorm dakterras met tafels en stoelen aan. Eigenlijk zijn het twee dakterrassen, op twee niveaus maar wel met allebei een schitterend uitzicht over de baai en het strand. Dit dakterras maakt van het hotel echt iets bijzonders en we zullen er veel bivakkeren. Om te eten en ook om wat te werken.

TUI_ZTalks_4

 

2017-04-22-14.40.34
IMG_3685.jpg
2017-04-26-14.07.10
TUI ZTalks

Op bezoek bij La Mama

‘La Mama’, zo noemen de Sicilianen de Etna, de grootste en één van de meest actieve vulkanen van Europa. Wij mogen er op uitnodiging van Tui en ZTalks een dag heen! Hij staat heel hoog op mijn ‘wishlist’ en nu is het zover. De rit erheen is prachtig: alles staat in bloei, de heuvels kleuren vijftig tinten groen en de Etna… die zien we niet. Gehuld in dichte bewolking houdt ze zich gesluierd en daagt ze ons uit om dichterbij te komen als we haar echt willen ontdekken.

Onze gids Margarita (een Nederlandse die al ruim veertig jaar op Sicilië woont) vertelt onderweg honderduit over het eiland en al haar wetenswaardigheden. Hier en daar voorziet ze haar verhaal van een sterke lokale mop en zo verloopt de rit van twee uur uiterst plezierig. Hoger en hoger gaat het, totdat het buiten toch wel erg mistig wordt. De haarspeldbochten slingeren zich de berg op en het wordt voor ons stervelingen wat moeilijk ons te oriënteren.

Sicilië beschikt echter over, wat mij betreft, de beste buschauffeurs ter wereld en ook onze chauffeur verstaat zijn vak en even later gloort een bleek zonnetje door de dunner wordende mist. We zijn door de wolken en in de wolken: want voor ons doemt de machtige Mama op. Ze rookt zo te zien een dikke sigaar, maar schijnt wel een behoorlijk humeurtje te hebben: alleen al dit jaar kende ze vijf erupties, de laatste slechts een week geleden.

We arriveren bij het kabelstation op 1900 meter, krijgen een stempel op onze handen en stappen de gondel in die ons naar 2600 meter brengt. Daar wacht een soort stoere jeeptruck ons op, die ons nog verder omhoog brengt. We kijken onze ogen uit. Nu heb ik eerlijk gezegd best wel wat vulkanen gezien in mijn leven, maar deze… deze is echt gigantisch.

De Etna is eigenlijk niet een typische vulkaan, je weet wel, zo’n kegel met een vuurmond die lava uitspuwt. Nee, de Etna bestaat uit vijf actieve hoofdkraters en meer dan vierhonderd (!) kleinere kraters. Oftewel: één grote vuurberg! Dat maakt de Etna ook zo onvoorspelbaar.

We mogen de bus uit en stappen op het zwarte lava. De gids geeft mij een klompje om te voelen. Ik laat het meteen weer vallen: het is nog heet! Deze lava is slechts een week oud! Dan ruik ik verbrand rubber en zie ik een paar schoenen naast mij van vorm veranderen. De eigenaar kijkt wat paniekerig en met een nerveus lachje springt hij op een gedeelte dat al lang is afgekoeld. We lopen zo een uur rond en kijken in de verte waar de sneeuw zwart is van het vulkaanas. Wat een wonderlijke plek is dit…

Siracusa, de lichte stad

Het is dinsdag en we gaan naar Siracusa. We worden netjes voor het hotel opgehaald met de bus. Siracusa (of Syracuse) was in de oudheid een belangrijke stad met meer dan een miljoen inwoners, wat in die tijd gigantisch veel was. We bezoeken het prachtige amfitheater, de sarcofagen en het onwaarschijnlijk gevormde Oor van Orpheus. Dit is een wonderlijk gevormde grot in de vorm van een oorschelp. Er wordt gezegd dat Orpheus er zijn gevangenen bewaarde en dat hij ze door de goede akoestiek van de grot op grote afstand kon afluisteren.

Siracusa is een lichte stad dankzij het gebruik van leisteen voor de bouw van de huizen (dit in tegenstelling tot Catania, de donkere stad, waar veel gebruik is gemaakt van lavasteen voor de bebouwing). We verdwalen in de steegjes, doen ons te goed aan heerlijk seafood en belanden uiteindelijk bij de zoetwaterbron aan zee. Hier kijken we uit over de natuurlijk gevormde havenkom van Siracusa waar de stad zijn pracht en praal aan te danken heeft.

Sicilië Italië.jpg
2017-04-24-17.56.30
2017-04-24-13.31.24

An offer we can’t refuse…

We worden verwend door Tui en ZTalks: we krijgen ook nog een auto om twee dagen mee rond te rijden. Met het hebben van een autootje voor een paar dagen is een vakantie als deze eigenlijk pas compleet. We besluiten te gaan toeren langs de kustweg naar het noorden, die eerlijk gezegd niet bijzonder aantrekkelijk is. Dat wordt het wel als we er vanaf gaan en het binnenland inrijden naar Fiumedenisi. Een absoluut onbelangrijk, nietszeggend plaatsje waar helemaal niets te beleven valt. Maar zó authentiek Italiaans: geen toerist te bekennen. Het dorpje is om de oeroude kerk heen gebouwd en we eten er de meest lekkere verse aardbeien die je je maar kunt voorstellen. De tijd heeft hier een beetje stilgestaan.

TUI ZTalks

We rijden verder en komen bij ons doel van vandaag: Sávoca, de plaats waar delen van de vermaarde ‘The Godfather’-trilogie zijn opgenomen. We lopen langs Bar Vitelli waar Michael Corleone zijn Appolonia ten huwelijk vroeg. We bezoeken de kleine kerk, waar het huwelijk werd opgenomen en het valt ons op dat dit plaatsje – hoe klein ook – veel meer is dan de set van de beroemde films. Het ademt oudheid. Er staat een klooster en boven op de berg staat één van de oudste en meest belangrijke kerken van het hele eiland: de 11e -eeuwse Sint Michael kerk, omringd door heuvels met duizenden cactussen. Zo ziet het ‘echte’ Sicilië er wat ons betreft uit!

2017-04-24-20.57.10
TUI_ZTalks_3

Ondernemen op Sicilië

“Het zou leuk zijn wanneer je iets over het ondernemerschap op Sicilië te weten kan komen”, zei Petro tijdens de briefing die ik van hem kreeg. Mijn gedachten gaan direct een bepaalde kant op: hoe zou het zijn om als buitenlander te ondernemen op Sicilië? Wat kom je tegen waar moet je rekening mee houden? Eenmaal op het eiland krijg ik van TUI-hostess Eva Maria de tip eens te gaan kijken bij restaurant Bella Blu, dat gerund wordt door de Schotse Jenny en haar kinderen.”

Lees hier het ondernemersverhaal van Jenny
24-Lido.jpg
Sicilië Italië.jpg
Sicilië Italië.jpg

An offer you can’t refuse

TUI ZTalks aanbieding

TUI ZTalks
2017-04-23-18.40.45
TUI ZTalks
2017-04-25-15.11.14
2017-04-24-14.22.55
ZZP ZTalks
Over de auteur:

Stuur ons een bericht: