Weet jij wat een mompreneur is?

Een moeder met een eigen bedrijf!

Steeds meer ambitieuze moeders kiezen voor het ondernemerschap. Door de grotere flexibiliteit is dat een betere oplossing dan de traditionele carrière in loondienst. Maar hoe word je een échte mompreneur? Coach Paula Snippe kan het je leren!

Auteur Paula Snippe

De tropenjaren

Allebei een baan, de hectiek van een gezin met (jonge) kinderen, familie, vrienden, willen sporten en het liefst ergens nog tijd voor jezelf willen hebben. Hoe houd je alle ballen hoog zonder jezelf en elkaar daarbij te verliezen? Het is de uitdaging van alle mensen met een (jong) gezin. Hoe ga je de taken verdelen wat betreft zorg en inkomen?

We willen graag én een goede ouder zijn én genieten van ons kroost, én we hebben onze werkambities, onze opleiding op zak en willen de mogelijkheid tot verdere zelfontplooiing niet zomaar opgeven. Maar, er moet ook gewoon brood op de plank komen natuurlijk.

Menig dertiger en veertiger kampt met het hoog houden van alle ballen. Vooral bij moeders lijkt het te knagen. Op alle vlakken voldoen aan de standaard die ze van zichzelf verlangen en verwachten, gaat niet meer. Ze lopen vast op de combinatie werk en gezin en vergeten daarbij vooral goed voor zichzelf te zorgen. Kortom, spitsuur! En hoe houd je dan het hoofd koel?

Verlangen naar balans

Het verlangen om het anders te doen, groeit. Soms wordt dit verlangen zelfs aangewakkerd door gestresstheid, burn-out of andere fysieke en mentale klachten. Maar hoe moet het anders? Het grootste verlangen van ambitieuze moeders is de beschikking over vrijheid, flexibiliteit en balans!

Vrijheid en flexibiliteit om de tijd naar eigen inzicht in te delen, zodat werk en gezin goed gecombineerd kunnen worden. Werken wanneer ik wil, waar ik wil, met wie ik wil, waaraan ik wil en hoe ik dat wil!

Balans. Wat wil je dan precies en wanneer ben je in balans? In de eerste plaats gaat het er om dat je jezelf kent en goed voor jezelf kunt zorgen. Zingeving is hierbij belangrijk. Doen wat je leuk vindt, wat bij je past en van toegevoegde waarde is voor je omgeving. Helaas is de tijd om rustig over de antwoorden na te denken, vaak ver te zoeken tijdens de tropenjaren.

zoon en moeder

Dit biedt uitkomst!

Het ondernemerschap biedt die felbegeerde vrijheid en flexibiliteit én de mogelijkheid om je eigen balans te creëren. Je staat immers zelf aan het roer en beschikt over de mogelijkheid het bedrijf op te richten zoals jij dat wilt en zoals het bij jou past.

Heb je eenmaal helder wat jouw verhaal is (wie jij als ondernemer bent), waar je hart sneller van klopt (en dus wat je aanbiedt), hoe jij als mens in elkaar zit en wanneer je werkt, hoe je werkt en met wie je werkt, dan heb je al de contouren van je eigen bedrijf in beeld. De transformatie zit in de antwoorden. En dat geeft de inzichten om jouw ideale bedrijf neer te zetten.

Stel, na zo’n tien jaar werkervaring, heb je enige senioriteit opgebouwd. Je bent expert. De economie zit mee en er zijn weinig werkgevers die zoveel vrijheid en flexibiliteit bieden als het ondernemerschap. Dit beeld doet veel moeders besluiten de stap te nemen en hun droom te realiseren!

Van de 775.000 ondernemers In Nederland is ruim 30% vrouw

Is het mompreneurschap dan alleen maar hosanna?

Nee, natuurlijk niet. Ondernemen is vaak hard werken. Als zelfstandige moet je naast je corebusiness ook nog eens van alle markten thuis zijn, vooral op het gebied van marketing en sales, administratie en financiën. Ook draag je zelf de verantwoordelijkheid voor het inkomen (krijg ik wel genoeg klanten?), pensioen, arbeidsongeschiktheid, verzekeringen en nog veel meer.

Ondernemen vraagt lef. Je moet kenbaar maken waar je voor staat, wat je de wereld te bieden hebt en dat zichtbaar maken. Je moet ook durven kiezen en soms zelfs bepaalde zekerheden en oude patronen opgeven, risico’s nemen en vertrouwen op je intuïtie. Best spannend!

En hoe zit het met de praktische bezwaren? Ik weet dat er moeders zijn die zich schuldig voelen ten opzichte van hun kinderen als ze werken. Stel dat je kind ziek is. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het mompreneurschap meer mogelijkheden biedt dan loondienst, juist als het gaat om een ziek kind.

Want je kunt het bedrijf creëren zoals jij het wilt. Ik werk bijvoorbeeld drie dagen van zeg, 9.00-17.00 uur. En mijn overige uren maak ik in de avonden, als de jongste haar middagdutje doet, en op zaterdagochtend bijvoorbeeld. Ik voel me dus juist minder schuldig dan voorheen!

Geen vetpot, is dat erg?

Ondernemen is uiteraard niet altijd een vetpot. De vraag is echter of dat noodzakelijk is. Verlang je naar een hoog inkomen? Of ben je bereid het (in eerste instantie) met minder geld te doen, maar daarvoor in de plaats wel die vrijheid, flexibiliteit, balans en energie te ervaren? Overigens, wie weet welk inkomen je in de toekomst nog zal genereren? En wat is tegenwoordig nog de zekerheid van een jaarcontract? Veel ogenschijnlijke zekerheden zijn uiteindelijk schijnzekerheden.

Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat alles relatief is en dat de kansen en risico’s goed afgewogen moeten worden. En er moeten dus behoorlijk wat beren van de weg gehaald worden. Maar o, wat levert dit proces veel op: energie, persoonlijke groei, zelfinzicht, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en enthousiasme!

Het aantal mompreneurs zal stijgen

Steeds meer ambitieuze moeders zien in dat doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent, juist goed samen gaan met het ondernemerschap! Ondernemen levert zoveel energie en mogelijkheden op! Zeker in een maatschappij die steeds maar drukker wordt, meer van ons vraagt en die nooit ‘uit’ lijkt te staan.  Al het andere valt te regelen en te plannen. Het toenemende aantal mompreneurs is dus niet zo gek. Sterker nog, ik verwacht dat het aantal mompreneurs verder zal stijgen.

Ondernemen levert zoveel energie en mogelijkheden op!

Wil jij ook mompreneur worden?

Heb jij ook de wens om mompreneur te worden, of wil jij een her-focus aanbrengen met je huidige bedrijf? En doe je dit graag door hard skills, soft skills en het moederschap te integreren in het ondernemen?

Dan is het businessprogramma Moms in Business iets voor jou! Na afloop van dit totaalprogramma sta jij als mompreneur mét jouw bedrijf als een huis! Van strategie tot operationeel, van hard skills tot soft skills en alles wat er bij het mompreneurschap komt kijken! Klik hier voor meer informatie over Moms in Business of neem vrijblijvend contact op!

Let’s go mompreneurs! Dromen, durven, doen!

Moms in business op FaceBook

Heb je interesse in meer waardevolle informatie, tips en live trainingen?
Kom dan nu bij de Moms in Business Facebookgroep!
Je bent van harte welkom!

paula snippe

Over de auteur:

Paula Snippe is getrouwd, moeder van drie jonge kinderen en eigenaar van Paula Snippe Coaching. Na haar studie macro-economie is ze in 2005 gaan werken in de financiële sector. Hier heeft zij ruim 11 jaar gewerkt in verschillende functies. Toen was zij zelf inmiddels een gezin rijker en deed zich ook voor haar de uitdaging voor hoe het gezin en carrière in balans te houden, zonder daarbij zichzelf uit het oog te verliezen. Ze besloot het roer om te gooien, verliet de financiële sector en startte haar eigen bedrijf Paula Snippe Coaching. Ze voltooide de opleiding tot Volwassenencoach (tevens basisopleiding tot psychotherapeut) en volgde verschillende marketing & sales trainingen. In haar programma Moms in Business past ze alles toe wat ze geleerd heeft om ambitieuze moeders te  helpen hun eigen bedrijf op te zetten of herfocus aan te brengen.

Zij schreef al eerder voor ZTalks over Het dertigers dilemma

22Shares
Stuur ons een bericht:

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search